Įgaliotoji „Volvo Trucks” atstovė UAB „Volvo Lietuva“ kartu su įmone UAB „Įkrautas“ Kauno sunkvežimių centro teritorijoje įrengė 360 kW galios greitojo elektrinių transporto priemonių įkrovimo stotelę. Šiuo žingsniu „Volvo Lietuva“ skatina regioniniams pervežimams skirto sunkiojo transporto elektrifikaciją ir suteikia patogią naudojimo prieigą elektrinius sunkvežimius jau įsigijusiems vežėjams.

Vienos iš galingiausių įkrovimo stotelių Baltijos šalyse atidarymas Kaune pažymi pirmuosius žingsnius sunkvežimiams pritaikytos įkrovimo infrastruktūros link. Nors šalyje įrengiama vis daugiau įkrovimo taškų elektromobiliams, didžioji jų dalis nėra pritaikyta didelių gabaritų transportui – privažiavimai, parkavimo vietos, stogeliai ir kita infrastruktūra nėra patogi, tad elektrinių sunkvežimių vairuotojai ne visada gali lengvai ir greitai pasinaudoti įkrovimo galimybėmis.

„Visapusiškai skatiname pažangą transporto sektoriuje diegiant elektromobilumo sprendimus. Tai – vienas greičiausių būdų pasiekti apčiuopiamų rezultatų mažinant CO2 emisiją, be to, elektrinė pavara jau nebėra ateities klausimas. Regioninį transportą elektrifikuoti galima jau šiandien, tam turime plačią elektrinių sunkvežimių gamą. Rūpinamės ir jų įkrovimo patogumu, tad tikimės, kad elektrinio transporto savininkai įvertins naujosios stotelės privalumus“, – sakė „Volvo Lietuva“ generalinis direktorius Nicholas Kjaeras.

Bendrovės „Įkrautas“ Verslo projektų vadovas Artūras Stoškus pažymi, kad prie Kauno Vakariniame aplinkkelyje įrengtos stotelės sunkvežimių vairuotojai galės privažiuoti bet kuria kryptimi, neatkabindami priekabos. 

„Nors tokio galingumo stotelėse dažnai įkrovimo kabeliai būna sunkūs ir ne itin patogūs naudoti, ši „ABB Terra 360” stotelė pasižymi inovatyvia kabelių sistema ir patogia jų įrengimo vieta, todėl ja naudotis paprasta ir lengva bet kuriam vairuotojui“, – atkreipia dėmesį A. Stoškus.

Stotelės maksimalus galingumas siekia 360 kW. Joje naudojami du įkrovimo lizdai „Combo 2“ (CCS2) su 5,3 m ilgio kabeliais. Vienu metu kraunantis dviem elektrinėms transporto priemonėms, galia bus dalinama per pusę. 

Šiuo metu visą įkrovimo stotelės potencialą ir įkrovimo greitį gali išnaudoti tik komercinis transportas. Pavyzdžiui, „Volvo“ elektrinių sunkvežimių įkrovimo maksimali galia yra 250 kW. 540 kWh talpos baterijas nuo 10 proc. iki 100 proc. įkrovos lygio galima įkrauti per maždaug 2 val., o iki 80 proc. – per 1 val. 30 min. 

Lietuvoje šiuo metu registruoti 4 elektriniai „Volvo FH Electric“ sunkvežimiai. Tris iš jų eksploatuoja bendrovė DFDS, vieną – UAB „Vudimeksus“. 

Įkrovimo sesijos ir atsiskaitymas vyks naudojantis mobiliąja programėle „Įkrautas“. Ją galima parsisiųsti tiek iš „Google Play“, tiek ir iš „App Store“ programėlių prekyviečių.

„ABB Terra 360“ modelio įkrovimo stotelę įrengė bendrovė UAB „Inpromus“.