Pagal Autogidas.lt atliktą apklausą, net 86 proc. automobilio ieškančių žmonių pripažino, kad šio proceso metu patiria bent šiek tiek streso. Tai atsakingas žingsnis, nes renkantis naudotą automobilį, norisi techniškai tvarkingo, eismo įvykiuose nedalyvavusio ir geros estetinės išvaizdos pirkinio. Tačiau ar įmanoma šiuos dalykus įvertinti automobilį apžiūrint tik skelbime internete?

Lietuvos naudotų automobilių rinka šiandien stipriai pasikeitusi palyginus su tuo, kaip ji atrodė prieš du ar tris dešimtmečius. Jei seniau ieškodami naudoto automobilio pirkėjai keliavo į turgų ar vartydavo specializuotus leidinius, tai šiandien viskas dažniausiai prasideda nuo dominančio modelio paieškos internete. Nors tai leidžia paieškas vykdyti neiškeliant kojos iš namų, todėl viskas vyksta greičiau ir patogiau, tačiau ar galima įvertinti automobilį jo nepamačius gyvai?

Internetas ir jo galimybės įtaką padarė daugybei sričių, įskaitant ir prekybą naudotais automobiliais. Jums nebereikia kažkur keliauti norint apžiūrėti automobilius – pakanka atsisėsti prie kompiuterio ar į rankas paimti telefoną ir visi pasirinkimai, tiesiogine ta žodžio prasme, yra ant delno.

„Pasikeitė ir pačių pardavėjų formos, atsiranda vis daugiau stambesnių ar smulkesnių įmonių, kurios stengiasi pateikti kuo daugiau informacijos, suteikia garantijas ir pateikia automobilių priežiūros istorijas. Bet tuo pat metu reikia išlikti budriems bei kantriems ir neskubėti, nes atsiranda ir naujų sukčiavimo formų“, – įžvalgomis dalinasi skelbimų portalo Autogidas.lt atstovas Vytautas Raudonius.

1. Pasirinkite kriterijus

Pradėkite nuo pačių elementariausių paieškos kriterijų – pasirinkite dominančias markes ir modelius, variklio tipą ar kainą. Tokia paieška leidžia matyti platesnį rinkos paveikslą, ištyrinėti pasiūlymus. Jų gali būti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų ar net tūkstančių. Jei paiešką norite susiaurinti, tiesiog pasirinkite kitus kriterijus ir stebėkite, kaip, priklausomai nuo to, keičiasi pasiūla.

2. Išnaudokite kitas paieškos funkcijas

Jei nerandate, kas jums tiktų čia ir dabar – neskubėkite, pasinaudokite kitomis praktiškomis interneto portalų funkcijomis. Pavyzdžiui, Autogidas.lt galite užsisakyti naujų skelbimų prenumeratą, todėl naujausius pasiūlymus pamatysite patys pirmieji ar išsaugoti paieškas ir kiekvieno apsilankymo portale metu matyti, kiek yra naujų, jus sudominti galinčių skelbimų. Tai leidžia gerai išnagrinėti rinką, palyginti kainas, dominančių modelių pasiūlymų įvairovę.

3. Atidžiai peržiūrėkite nuotraukas

Išnagrinėkite visas pardavėjo pateiktas nuotraukas, pasididinkite jas. Tai leidžia pastebėti kėbulo defektus ar koroziją, interjero nusidėvėjimo lygį ir net pastebėti skirtingus kėbulo detalių atspalvius bei nelygius tarpus tarp jų. Kartais puikų pirmą įspūdį palikęs automobilis, po detalesnės nuotraukų peržiūros, gali būti pašalintas iš pasirinkimų sąrašo pastebėjus defektus, kurių iš pradžių nepamatėte. Jei nuotraukų nedaug, bet automobilis jus tikrai domina, susiekite su pardavėju ir paprašykite, kad atsiųstų papildomų ar nufotografuotų jus labiausiai dominančias automobilio vietas.

4. Nepamirškite draugų ar giminaičių

Dominančių automobilių skelbimais galite pasidalinti ir su jais. Paprašykite, kad jie savo nuožiūra juos įvertintų. Kartais pirkėjai taip nori automobilio, kad neatkreipia dėmesio į trūkumus, kuriuos pastebi nešališki vertintojai. Todėl pasinaudokite šia interneto skelbimų suteikiama galimybe.

5. Įvertinkite ir palyginkite informaciją

Atidžiai peržiūrėkite kokią informaciją pardavėjas pateikia skelbime. Jei nėra nurodytas SDK (Savininko deklaravimo kodas) ar automobilio identifikacinis (VIN) numeris, tai gali būti signalas, kad pardavėjas nenori pateikti pilnos informacijos, nes nenori, kad sužinotumėte apie automobilį tai, kas jums gali nepatikti. Tačiau ir tokiu atveju, šios informacijos galima paprašyti telefonu.

6. Patikrinkite automobilio istoriją

Jei VIN numeris skelbime yra arba pardavėjas juo su jumis pasidalino, galite pasinaudoti automobilių istorijos patikros programėlėmis ir įvertinti ar skelbime pateikta informacija sutampa su ataskaitoje gautais duomenimis.

7. Patrauklius pasiūlymus vertinkite kritiškai

Naršydami skelbimus kartais galite pastebėti pasiūlymus, kuriuose kaina, palyginus su kitais pasirinkimais rinkoje, yra gerokai mažesnė. Neretai tokių skelbimų aprašymuose pateikiama papildoma informacija, kad automobilis parduodamas dėl to, kad skubiai reikia pinigų, išvykstama į užsienį ar kita priežastis, kuria motyvuojama tokia kaina.

Tai nebūtinai reiškia bandymą sukčiauti, tačiau ypatingai dėmesingiems reikėtų būti tais atvejais, kai pardavėjai prašo pervesti avansą. Dažniausiai sukčiai teigia, kad jums patogiu ar greitu metu susitikti negali, tačiau susidomėjimas labai didelis, todėl prašo pervesti avansą ir pažada automobilį rezervuoti jums. Aptikus tokius skelbimus, ne tik neskubėkite vykdyti visų pardavėjo pageidavimų, bet ir praneškite apie juos interneto portalo administratoriams, kad skelbimas būtų patikrintas.

8. Atidžiai apžiūrėkite automobilį

Jei radote vieną ar kelis pasirinkimus, kuriuos norite apžiūrėti, susisiekite su pardavėjais ir susitarkite dėl susitikimo. Stenkitės pasirinkti jums parankią vietą, kur galėtumėte gerai apžiūrėti kėbulą ir svarbiausius automobilio komponentus. Prieš apžiūrą pasidomėkite, į ką reikėtų atkreipti dėmesį konkrečiame modelyje, kas gali išduoti tikrą automobilio ridą ar jo naudojimo intensyvumą. Atlikite bandomąjį važiavimą, įvertinkite variklio, pavarų dėžės, važiuoklės veikimą, patikrinkite ar veikia visos sistemos ir papildoma įranga. Kad dar geriau įvertintumėte automobilio techninę būklę, susitarkite dėl jo patikros servise.

9. Pasitelkite derybinius įgūdžius

Dar prieš apžiūrint automobilį, su pardavėju galite pasikalbėti apie galimybę derėtis. Kai kurie su tuo kategoriškai nesutinka, tačiau po apžiūros, galite turėti savo argumentų dėl kainos sumažinimo, todėl išnaudokite tai. Kartais net ir iš pažiūros nedideli trūkumai gali pareikalauti nemažai laiko ar investicijų jų pašalinimui.

10. Tinkamai užpildykite visus dokumentus

Jei pardavėjas primygtinai reikalauja visą sumą sumokėti grynaisiais arba prašo pirkimo-pardavimo sutartyje nurodyti mažesnę kainą – galite nusvilti. Pavyzdžiui, atsiskaitymai grynaisiais pinigais yra ribojami iki 5000 eurų, todėl jei automobilis kainuoja daugiau, už jį privaloma mokėti bankiniu pavedimu. Tuo metu mažesnė nurodyta suma reiškia, kad iškilus nesklandumams ir panorus grąžinti automobilį dėl paslėptų trūkumų, jums gali nepavykti susigrąžinti visos sumos kurią sumokėjote, o tik tą, kuri nurodyta pirkimo-pardavimo sutartyje.