Dalis vairuotojų jau naudoja vaizdo registratorius ir užfiksuoja įvairių kelių eismo taisyklių pažeidimų, taip pat būna tikri, kad turės nufilmuota, jei įvyktų eismo įvykis. Daugumai vairuotojų vaizdo registratorius – galimybė jaustis ramesniems, kad nutikus eismo įvykiui neteks spėlioti, kas kaltas.

 

36 procentai transporto portalo Autogidas.lt tyrime dalyvavusių asmenų sako, kad jau naudoja vaizdo registratorius. 42 procentai nenaudoja, bet norėtų juos turėti. Apie 23 procentus portalo respondentų nemato būtinybės naudoti.

 

Vairuotojų teigimu, vaizdo registratoriai patrauklūs dėl galimybės įrodyti eismo įvykio kaltininką – kai vaizdas įrašytas, vairuotojas turi tvirtų įrodymų susiklosčius ginčytinoms situacijoms, nereikia ginčytis, kas kaltas. Taip pat galima užfiksuoti įvairių chuliganiško vairavimo pavyzdžių ir juos paviešinti ar perduoti atitinkamoms tarnyboms. Vaizdo registratoriai gali pasitarnauti ne tik dėl kitų vairuotojų nederamo vairavimo, bet ir pėsčiųjų piktnaudžiavimo atvejais. Kai kurie vairuotojai mano, kad vaizdo registratoriumi taip pat galima įamžinti įvairius juokingus nutikimus kelyje.

 

Paklausti, kokie yra vaizdo registratoriaus minusai, Autogidas.lt respondentai jų įžvelgia nedaug: sumažinamas matymo laukas, atitraukiamas vairuotojo dėmesys, baimė, kad registratorių kas nors pavogs, galimybė klastoti ir montuoti vaizdo įrašus ar netgi paties padarytų kelių eismo taisyklių pažeidimų užfiksavimas. Kai kurie vairuotojai nepritaria vaizdo registratorių naudojimui ir mano, kad tai svetimų asmenų kišimasis į privatų gyvenimą.

 

Vis dėlto kas penktas vairuotojas pripažįsta, kad vaizdo registratoriaus naudojimas greičiausiai keistų jų pačių vairavimo stilių – jie stengtųsi vairuoti tvarkingiau.

 

Daugumos (75 procentai) nuomone, vaizdo registratorius ateityje neturėtų būti privalomas kaip vaistinėlė ar gesintuvas – pagrindinis tokios nuomonės argumentas yra prietaiso kaina, kuri gali būti įkandama ne kiekvienam, ir nuostatos, kad vaizdo registratoriai tiesioginės įtakos saugumui keliuose neturi.

 

Vidutiniškai 30 procentų respondentų nuomone, tų, kurie turi ir naudoja vaizdo registratorius, draudimas turėtų kainuoti pigiau. Nors netgi 70 procentų vairuotojų, dalyvavusių apklausoje, įsitikinę, kad draudimo kaina nuo to neturėtų priklausyti.

 

 

Autogidas.lt informacija