Įvairūs atlikti tyrimai jau ne kartą atskleidė, kad naudojimasis mobiliuoju telefonu vairuojant atitraukia vairuotojo dėmesį ir padidina avarijų grėsmę. Nepaisant to, vairuotojų, kurie vairuodami kalbėtų telefonu ar rašytų SMS, netrūksta.

Netgi 46 proc. vairuotojų nuolatos arba labai dažnai kalba mobiliuoju telefonu, kai vairuoja, atskleidė transporto skelbimų portalo Autogidas.lt atliktos apklausos rezultatai. 44 proc. respondentų kalba labai retai – tik išimties atvejais, kai kalbėti būtina. Tik apie dešimtadalį vairuotojų pripažįsta, kad vairuodami niekuomet nekalba telefonu – jei rekia, sustoja ir paskambina.

Netgi 80 proc. apklausos dalyvių prisipažįsta, kad nors ir kalba vairuodami, bet nesinaudoja laisvų rankų įranga. Pusė iš jų teigia, kad įranga nesinaudoja, nes jos arba neturi, arba ji kur nors padėta, laikoma ne automobilyje, todėl ir nenaudojama. Ketvirtadalis apklausos dalyvių pastebi, kad vairuojant kalbėti su laisvų rankų įranga yra nepatogu, 17 proc. teigia apie tai, kad reikėtų kalbėti, naudojantis laisvų rankų įranga, niekuomet nesusimąstė, likusieji mano, kad įranga yra per brangi, todėl geriau kalba ja nesinaudodami.

Iš Autogidas.lt apklausos rezultatų matyti, kad, palyginti su kalbančiųjų mobiliuoju telefonu vairuotojų skaičiumi, vairuojančių ir rašančių SMS skaičius daug mažesnis – vairuodami SMS dažnai rašo vos 18 proc. respondentų, kartais – 29 proc. Daugiau kaip pusė vairuodami SMS rašo labai retai arba išvis nerašo.

Besinaudojančiųjų internetu vairuojant skaičius dar mažesnis nei rašančiųjų SMS – vairuodami mobiliuoju internetu naudojasi apie 14 proc. apklausos dalyvių: tik 2 proc. naudojasi vairuodami, 5 proc. – važiuodami ilgą atstumą, pavyzdžiui, autostrada, apie 7 poc. – tik stovėdami spūstyse. 24 proc. apklausos dalyvių vairuodami mobiliuoju internetu telefonu naudojasi tik skubiais atvejais, per 60 proc. teigia, kad internetu vairodami automobilį apskritai nesinaudoja.

Paklausti, ką veikia internete, kai vairuoja, dauguma apklausos dalyvių teigia, internetą naudoja vietoj navigacijos. Kiti lankosi socialiniuose tinkluose, skaito naujienas arba žaidžia.

Nors vairuodami automobilius kalba mobiliuoju telefonu, rašo SMS arba naudojasi internetu, tačiau vairuotojai pripažįsta, kad mobiliojo telefono naudojimas net ir su laisvų rankų įranga blaško – vairuotojai nebegali šimtu procentu susikoncentruoti į eismą, todėl gali ko nors nepastebėti (50 proc.). Daugiau kaip trečdalis (35 proc.) respondentų mano, kad vairavimo kokybė kalbant telefonu priklauso nuo vairuotojo įgūdžių. Pasak jų, jei vairuotojas geba gerai valdyti automobilį, kalbėjimas telefonu jam netrukdys. Likusieji mano, kad vairavimas ir kalbėjimas telefonu vienas kitam netrukdo.

Paklausti, dėl ko stengiasi nekalbėti telefonu vairuodami, dauguma Autogidas.lt respondentų teigia, jog pagrindinė priežastis – policijos ir baudų baimė (41 proc.). Tik antroje vietoje kaip priežastis pateikiama baimė dėl savo ir artimųjų sveikatos (25 proc.), kuri beveik sugretinama su noru saugoti savo ir kitų transporto priemones (23 proc.). Likusieji apklausos dalyviai teigia, kad nekalba telefonu vairuodami, nes tam nėra poreikio.

Autogidas.lt informacija