Pristatome portalo Autogidas.lt transporto rinkos apžvalgą. Žemiau siūlome susipažinti su apžvalgos santrauka, o detalesnius duomenis kviečiame nagrinėti kituose puslapiuose.

 

Parkas sensta, į Lietuvą įvežant vis senesnius naudotus lengvuosius automobilius ir šalyje registruojant palyginti nedaug naujų automobilių. Pernai Lietuvoje pirmą kartą registruoti lengvieji keleiviniai automobiliai buvo vidutiniškai 11 metų (2 metais senesni nei įregistruoti 2013 m.).

 

2014 metų pirmoje pusėje įregistruojamų lengvųjų automobilių skaičius nelabai kito, tačiau nuo liepos mėnesio užregistruotas per 4 metus mažiausias skaičius. Per 2014 metus buvo įregistruota 165 tūkst. lengvųjų automobilių – tai 17,5% mažiau nei 2013 metais.

 

Kelerius metus iš eilės buvo matomas „Renault” ir „Toyota” markių automobilių pupuliarėjimas, tačiau iš praėjusių metų duomenų matyti, kad jie buvo nustumti į Top10 apačią arba išvis išstumti iš populiariausiųjų sąrašo. Ypač augo susidomėjimas BMW 3 serijos e46 modeliu, „Volkswagen Golf” V, „Audi” A6, C5 ir C6 bei „Volkswagen Passat” B5 ir B6 modeliais. Remiantis pasiūlos ir paklausos santykiu, nustatytas Lietuvoje geidžiamiausias automobilis.

 

Praėjusiais metais Europoje parduota beveik 13 mln. automobilių, t.y. 5,3 proc. daugiau nei 2013 m. Susumavus pardavimų rezultatus, paaiškėjo, kurios markės ir kurie modeliai 2014 m. karaliavo Europos naujų automobilių rinkoje.

 

Trečius metus iš eilės Lietuvos naujų lengvųjų automobilių rinkos lyderis yra tas pats – „Fiat 500”.

 

Dyzelinių automobilių dalis paaugo 4%. Nuo 2008 m. vidurio Lietuvoje yra daugiau automobilių, varomų dyzelinu, nei benzinu. 2012 ir 2013 m. benzinu varomų daugėjo, o dyzelinu mažėjo.Tuo metu buvo fiksuojamos didžiausios dyzelino kainos. 2014 m. vėl pradėjo daugėti automobilių, varomų dyzelinu.

 

Techninių apžiūrų asociacija (TÜV), kaip ir kasmet, paskelbė labiausiai naudotų automobilių pirkėjų laukiamą „TÜV 2015" ataskaitą. TÜV šiemet apžvelgė naudotų automobilių ilgalaikį patikimumą ir kokybę. Patikimiausio automobilio titulas (2-3 metų automobilių) atiteko „Mercedes-Benz” SLK modeliui, vos kas 50-as automobilis turėjo gedimų. Lietuvoje populiarus „Audi” A6 užėmė garbingą antrąją vietą.

 

Apžvalga parengta, remiantis transporto portalo Autogidas.lt skelbimų statistika, Autogidas.lt atliktų vairuotojų bei automobilių pirkėjų apklausų rezultatais, VĮ „Regitra” ir Statistikos departamento, „JATO Dynamics” ir „TÜV” duomenimis.

 

 

Autogidas.lt komanda