Pirmąją 2017-ųjų metų dieną galios netenka senasis Administracinių teisės pažeidimų kodeksas (ATPK) ir įsigalioja Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK). Kartu su jo įsigaliojimu keičiasi ir kai kurios baudos nedrausmingiems vairuotojams – sumos, kurias reikės susimokėti už KET pažeidimus, suapvalės. Žinoma, pažeidėjų nenaudai.

2015-ųjų sausio 1 dieną Lietuvoje atsiradus naujai valiutai – eurui, - baudos už KET pažeidimus buvo paprasčiausiai konvertuotos ir jų dydžiai neatrodė labai logiškai. Pavyzdžiui, bauda už techninės apžiūros talono neturinčio automobilio vairavimą siekia nuo 28 iki 43 eurų. Nuo naujųjų metų ši bauda sieks 30-40 eurų.

Jeigu greitis buvo viršytas daugiau nei 40 km/val., piniginę iki 2017-ųjų sausio 1 tekdavo paploninti nuo 173 iki 231 eurų siekiančia suma, o nuo kitų metų suma keičiasi į intervalą nuo 170 iki 230.

Tai – pavieniai atvejai, kuomet baudos dydis iš esmės nekinta, tik suapvalėja. Daugeliu kitų atvejų nuobaudos už KET pažeidimus padidės.

Už automobilio, neturinčio privalomojo civilinės atsakomybės draudimo, vairavimą 2016-aisiais galiojo 23-34 eurų bauda. Nuo 2017-ųjų bauda trigubėja ir sieks 50-100 Eur.  Viršijus leistiną greitį nuo 30 km/val., vairuotojo pažymėjimo atėmimas grės ne tik nepatyrusiems, bet ir sunkiojo, keleivinio transporto bei motociklų vairuotojams. Už greičio viršijimą nuo 50 km/val. visiems vairuotojams be išimties bus atimamas pažymėjimas, o bauda gali siekti 550 eurų.

Naudojimas mobiliojo ryšio priemonėmis taip pat pabrangs: vietoje 2016-aisiais galiojusio 28-86 eurų intervalo, nuo 2017-ųjų bauda sieks 60-90 eurų.

Ženkliai griežtinama atsakomybė už pavojingą vairavimą, lenkimą vietose, kur tą daryti draudžiama, įvažiavimą į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant KET reikalavimus, dalyvavimą neteisėtose lenktynėse. Tai ne tik kainuos 170-230 eurų, bet ir privers atsisveikinti su vairuotojo pažymėjimu nuo 3 iki 6 mėnesių.

Kita naujiena nepatiks baudas mokėti vengiantiems vairuotojams: administracinių nuobaudų skyrimo terminas ilgėja nuo 1 metų iki 2. 

Bene didžiausias pokytis numatytas už vairavimą neblaiviam. Nuo 2017-ųjų sausio 1 d. vairuotojas, alkotesteriui parodžius daugiau nei 1,5 promilės alkoholio kraujyje (vidutinį ar sunkų girtumo laipsnį), bus baudžiamas ne pagal administracinį, bet pagal baudžiamąjį kodeksą. O tai gresia ne tik pinigine bauda, bet ir areštu ar laisvės atėmimu iki 1 metų.

Jeigu vairuotojas vengs tikrintis blaivumą, jo laukia 1000-2000 eurų bauda ir vairuotojo pažymėjimo atėmimas 4 metams.

Naujausią administracinių nusižengimų kodekso sarašą rasite paspaudę čia.