Vairuoti saugiai tampa mada. Tą įrodo ne tik akyse gerėjanti situacija miestų gatvėse (situaciją šiandien lyginant, žinoma, ne su praėjusia savaite, o su praėjusiu dešimtmečiu), bet ir kaip ant mielių dygstančios saugaus ir sportiško vairavimo mokyklos. Kokios jos, trumpai apžvelgsime šiame straipsnyje.
 

Nors visos turi skirtingus pavadinimus, tačiau apibendrinti galima jas vadinant saugaus ir efektyvaus vairavimo mokyklomis. Kita vertus, sportiškumo elementų daugelyje jų netrūksta – vis tik instruktoriai dažnai yra lenktynininkai.
 

„BMW vairavimo akademija“ yra bene seniausiai Lietuvoje veikiantis saugaus vairavimo mokykla. Jų metu žmonės mokomi, kaip saugiai suvaldyti automobilį įvairiausiose situacijose: pradėjus slysti, kelyje atsiradus kliūčiai ir t.t. Jų metu dėstoma medžiaga, kaip pasirinkti saugų greitį, pajusti oro sąlygas ir įvertinti pavojus. Paprastai mokymai vyksta dideliuose aerodromuose tiek vasarą, tiek žiemą.
 

Šie mokymai paprastai vyksta dvi dienas, o jų metu vairuojami užpakaliniais ir keturiais ratais varomi BMW automobiliai. Instruktoriai – didelę patirtį turintys buvę ir esami lenktynininkai kaip Darius Jonušis, Martynas Tankevičius, Edvinas Arkušauskas ir kt. Kaina žmogui – 666 Eur.
 

Prieš kelerius metus prie vairavimo akademijų būrio prisijungė ir „Lexus“ vairavimo meno“ mokykla. Jos mokymų principas panašus, kaip ir BMW akademijos: slydimo suvaldymas, pavojų vengimas, teorinės paskaitos ir t.t. Mokymai „Lexus“ automobiliais taip pat vyksta tiek vasarą, tiek žiemą.
 

„Lexus“ siūlomi tiek vienos, tiek dviejų dienų vairavimo mokymai, jų kaina atitinkamai 666 ir 424 Eur. Mokymų tikslams čia skiriami nauji priekiniais, užpakaliniais bei visais keturiais ratais varomi „Lexus“ modeliai bei sportiškas „Toyota GT86“. Mokymų vadovas – patyręs sporto renginių organizatorius bei vairavimo instruktorius Darius Grinbergas, o kiti instruktoriai kinta priklausomai nuo dalyvaujančių žmonių kiekio.
 

Abiejose vairavimo mokyklose pabrėžiamas universalumas: įgyti įgūdžiai tiks vairuojant bet kurį automobilį. Fizikos dėsniai juk vienodi tiek užpakaliniais, tiek visais keturiais ar tik priekiniais ratais varomiems modeliams.
 

Naujausia Lietuvoje veiklą pradėjusi efektyvaus vairavimo mokykla – „Porsche Driving Academy“. Kaip sufleruoja pavadinimas, čia mokymų objektas – „Porsche“ automobilis, konkrečiai – „Cayman GTS“. Čia mokoma efektyvaus vairavimo lenktynių trasose: mokymų dalyviai supažindinami su aktyvaus vairavimo pagrindais ir teorine informacija apie fizikos dėsnių veikimą, kas sukelia automobilio slydimą, kaip pasirinkti optimalią posūkio įveikimo trajektoriją, efektyviai naudoti stabdžius bei tinkamai perjungti pavaras.
 

Mokymai skirstomi į tris lygius: bronzinį, sidabrinį ir auksinį. Pirmasis trunka 4 valandas ir kainuoja 500 Eur (vyksta Šiaulių autodromo trasoje), antrasis – 950 Eur, 4,5 val. ir vyksta Kačerginės „Nemuno žiede“, trečiasis – 1 500 Eur, 5,5 val. ir veiksmo vieta yra Pernu „Auto24Ring“ trasa. Iškarto pradėti nuo Pernu lenktynių trasos negalima – kiekvienas vairuotojas, nepriklausomai nuo jo patirties, turi praeiti bronzinę programą, tada sidabrinę ir tik trečiu bandymu šturmuoti auksinę. Mokymų vadovas – bene greičiausias lietuvis lenktynininkas Robertas Kupčikas.
 

2016-aisiais veiklą Lietuvoje pradėjo ir kita vairavimo mokymų programa – „Top Gear akademija“. Pagrindinis jos skirtumas nuo kitų – naudojamas automobilis. Šioje akademijoje naudojami nuosavi dalyvių automobiliai. „Top Gear akademijoje“ mokoma, kaip efektyviai valdyti slystantį automobilį, optimaliai įveikti lėtus ir greitus posūkius, pasirinkti tinkamas jų įveikimo trajektorijas bei atrasti stabdymo taškus. Kas padės tą daryti? Vieni greičiausių lenktynininkų Lietuvoje, daugkartiniai „ENEOS 1000 km lenktynių“ nugalėtojai Jonas ir Ignas Gelžiniai.
 

Kadangi naudojami dalyvių automobiliai, šių kursų kaina nėra tokia didelė – 200 eurų už vieną dieną lenktynių trasoje. Tai gali būti ir Šiaulių autodromas, ir Kačerginės „Nemuno žiedas“, ir kartodromas kitoje Lietuvos dalyje.
 

Lietuvoje egzistuoja ir daugiau ekstremalaus, sportiško, saugaus ir kitaip pavadintų vairavimo kursų – viso jų priskaičiuotume bene dešimt (tokius organizuoja „Sportinio vairavimo centras“, „Xtra Racing“ ir kt.) , tačiau čia paminėjome tik kelis, kurie visuomenėje žinomi geriausiai.

 

Autogidas.lt