Saudi Arabijos karalius Abdula davė žalią šviesą šalies planams tapti dar viena automobilių gamintoja.

Pirmuoju arabišku automobiliu galėtų tapti Gazal-1, kurio prototipas kiek anksčiau buvo pristatytas Ženevos automobilių parodoje.

Pradinis planas yra per 2 metus pradėti šio modelio gamybą, galų gale per metus surenkant iki 20 tūkst. vienetų.

Reikalingos investicijos vertinamos apie 500 milijonų JAV dolerių. “Vyksta kontaktai su Su Saudo Arabijos investuotojais”, pareiškė projekto oficialus atstovas Abderrahman al-Ahmari.

Pristatytą parodoje konceptinį variantą sukūrė Karaliaus Saudo Universiteto studentai. Daugelis smulkesnių techninių detalių kol kas nežinoma. Kaip bazė buvo panaudotas Mercedes Benz G-klasės visureigis. Studentų užduotis buvo “sujungti įgimtas ekstremalaus vairavimo bekelėje galimybes su komfortišku panaudojimu miesto ir užmiesčio keliuose”. Kuriant prisidėjo tokios kompanijos kaip Magna-Steyr, Mercedes, Motorola ir Studio Torino.

4,8 m ilgio bei 1,9 m pločio prototipo kėbulas pagamintas iš anglies pluošto, tačiau po būtinų sustiprinimų sveria tiek pat, kiek originalus plieninis G550. Kas varys automobilį, kol kas nežinoma, bet labiausiai tikėtina, jog bus panaudotas kuris nors galingas Mercedes variklis. Galų gale, Saudo Arabija tikriausiai yra mažiausiai besirūpinanti kuro taupymu šalis…

“Gazal” arabiškai reiškia gazelę. Prototipas vargu ar primena šį grakštų gyvūną – bet galbūt arabiškai “raganosis” skamba blogiau…