Netoli Vilniaus įkurtas pirmasis tankodromas Baltijos šalyse. Visą karinę techniką čia bus galima ne tik apžiūrėti, bet ir išmėginti pačiam. Pirmieji tankodromo eksponatai – du šarvuočiai. Lankytojai jais galės būti pavėžinti arba patys išbandyti savo jėgas vairuojant šį keliolika tonų sveriantį monstrą.  

 

 

 

 

Kariniai šarvuočiai FV432, dar kitaip vadinami „karo taksi“, į tankodromą atvežti iš Didžiosios Britanijos.

 

„Esame dideli karinių pramogų mėgėjai, turėti galimybę pasivėžinti karo mašinomis, buvo viena iš mūsų svajonių. Kai pavyko ją įgyvendinti ir įsigyti kelis šarvuočius, pamanėme, kodėl gi šiuo malonumu nepasidalinti su kitais? Artimiausias tankodromas kol kas yra tik Lenkijoje“, – sako vienas iš tankodromo iniciatorių Nerijus Stankus.

 

 

1976 metais pagaminti šarvuočiai, kuriuos galės išbandyti tankodromo lankytojai, buvo naudojami taikos palaikymo misijose Afganistane ir Irake. Kaip lengvąją karinę techniką juos iki šiol naudoja Didžiosios Britanijos, Indijos ir kitų šalių ginkluotosios pajėgos.

 

Vienu metu šarvuočiu FV432 gali važiuoti iki 12 žmonių. Karinių veiksmų metu juo paprastai važiuoja vairuotojas – mechanikas, kariuomenės vadas ir 10 karių. Pasak N. Stankaus, norintys patys vairuoti karinį šarvuoti, privalės išklausyti maždaug valandos trukmės mokymus.

 

 

„Skirtingai nei amerikietiški šarvuočiai, šie pagaminti iš plieno, todėl yra gerokai sunkesni. Vairuojant beveik 15 tonų sveriančią karinę techniką, sunkiausia yra priprasti prie jo gabaritų. Vairavimą šiek tiek palengvina tai, kad šarvuotyje įmontuota automatinė greičio dėžė, todėl nereikia perjunginėti pavarų ar stebėti tepalų lygio“, – pasakoja  tankodromo sumanytojas.

 

Anot jo, tankodromas nuolat bus pildomas įvairiomis karinėmis transporto priemonėmis bei technika, o ilgainiui taps nedideliu kariniu miesteliu. Tikimąsi jau kitąmet įsigyti ir rusišką tanką T55.

 

 

Pirmasis tankodromas Baltijos šalyse įkurtas netoli Vilniaus, 23-ajame automagistralės Vilnius – Kaunas kilometre (šalia Karališkosios senosios kibininės). Planuojama, kad jis veiks visais metų laikais.

 

Automanas.lt informacija