Vidmantas UŽUSIENIS

Prancūzijos automobilių gamintojai mėgsta pasaulį stebinti inovacijomis. Tiesa, jos paprastai būna ne techninės, o iš dizaino srities. Pavyksta toli gražu ne visuomet, bet kai jau pavyksta – tai ilgam. Tarkim, praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje prancūzų gamintojas „Peugeot“ sukūrė vadinamosios „golfo“ klasės hečbeko kėbulą, kuris dabar prigijęs beveik be išimties visuose kompaktinės klasės automobiliuose.

O šit į ką tik prasidėjusią Šanchajaus (Kinija) tarptautinę automobilių parodą „Peugeot“ atvežė dar vieną staigmeną – šįkart ateities miesto automobiliuką RD. Anot ekspertų, jis išties panašus ne į mūsų Žemėje sukurtą mašiną. Tiesa, „Peugeot RD“ kūrė ne prancūzas, o dizaineris iš Kolumbijos Carlosas Arturas Torresas. Prancūzijos automobilių gamintojo rinkodaros specialistai – anaiptol ne pirmieji, kuriems į akį krito gabaus kolumbiečio darbas. Jo sukonstruotas RD tapo kiekvienais metais rengiamo tarptautinio konkurso, kuris įvyko dar pernai, laureatu. C.A. Torreso darbas buvo pripažintas geriausiu iš 2,5 tūkst. pasaulio dizainerių kūrinių.

Tuo tarpu „Peugeot“ indėlis toks, kad gamintojas sukonstravo natūralaus dydžio koncepcinės mašinos maketą. Be to, prancūzai kolumbiečiui kaip premiją sumokėjo 10 tūkst. eurų. Jei kada nors RD bus paleistas į serijinę gamyba, jis bus triratis elektromobilis. Bene vienintelis ekologiškai visiškai švaraus automobilio trūkumas – vienu metu juo galės važiuoti tiktai vienas žmogus.