Jei vairavote ir nusižengėte kelių eismo taisyklėms, atrodo, tuomet yra du variantai, kas nutiks – arba būsite nubaustas, arba toliau važiuosite lyg niekur nieko, rodo transporto skelbimų portalo Autogidas.lt atliktos vairuotojų apklausos rezultatai. Beveik pusė kelių eismo taisykles pažeidusių vairuotojų jau yra bausti už prasižengimus (47 proc.), tačiau netgi 45 proc. vairuotojų nebuvo nubausti, nes jų niekas nepričiupo, kai taisyklėms buvo nusižengta. Dar 7 proc. prisipažino, kad baudų jiems pavyko išvengti, nes pavyko susitarti su pareigūnais.

 

Apklausoje vairuotojų taip pat buvo klausiama, ar, pažeidę kelių eismo taisykles vieną kartą, jie stengiasi to nebedaryti, ar kaip tik pirmo pažeidimo ribos peržengimas skatina prasižengti dar ir dar kartą. Rezultatai atskleidė, kad esminių skirtumų, vertinant pagal vairuotojo lytį, nėra. Yra ir vyrų, ir moterų, kurie teigia, kad po pirmo kelių eismo taisyklių prasižengimo stengiasi visuomet vairuoti pavyzdingai. Tačiau yra ir tokių vyrų bei moterų, kurie teigia, kad susiklosčius tam tikroms aplinkybėms nepažeisti kelių eismo taisyklių neįmanoma. Pasak jų, kartais tenka ir viršyti greitį, ir pasukti neleistinoje vietoje, ir neatsižvelgti į kai kuriuos kelių ženklus.

 

Autogidas.lt apklausoje dalyvavę asmenys teigia, kad vienas pagrindinių dalykų, skatinančių nepasiduoti emocijoms ir nepažeisti kelių eismo taisyklių, yra pagalvojimas apie galimą baudą. Nukentėjimas finansiškai ypač stabdo nuo prasižengimų tuos, kurie jau yra sumokėję baudą vieną ar net kelis kartus.

 

O baudos, kurias vairuotojams teko mokėti, ne pačios mažiausios. Vidutiniškai 7 iš 10–ies vairuotojų yra susimokėję iki 200 Lt siekiančią baudą, 14 proc. vairuotojų – iki 500 Lt, 5 proc. – iki 1000 Lt, o 12 proc. vairuotojų – netgi didesnę nei 1000 Lt baudą.

 

Autogidas.lt informacija