Amerikos žurnalas “Forbes” sudarė brangiausių 2010-ųjų metų automobilių sąrašą. Kad patektų į sąrašą, automobilis turi atitikti tam tikrus reikalavimus: jis turi būti pagamintas pasaulinio garso gamintojo ir kainuoti daugiau kaip 100 tūkstančių JAV dolerių (234 tūkst. litų).

Be to, šio modelio pagaminamų automobilių kiekis neturi viršyti 50 vienetų per metus. Ir paskutinė sąlyga. Į reitingą nepateks sportiniai automobiliai Aston Martin, Lamborghini ir Bugatti dėl to, kad jie visų pirma asocijuojasi su lenktynėmis.

10 vieta. Jaguar XJL Supersport. Po šio gražuolio variklio dangčiu įmontuotas V8 variklis, turintis 500 AG. Iki 100 km per valandą Jaguar įsibėgėja per 4,7 sekundes. Automobilis turi panoraminį liuką ant stogo, 20 colių ratus, o taip pat ksenono ir LED žibintus.

Priekinės sėdynės turi nugaros masažuoklius. Jos yra įmontuoti ir monitoriai, kad galinėse sėdynėse sėdintys keleiviai turėtų ką veikti kelionės metu. Pirkėjams siūlomos penkios kėbulo spalvos ir 6 salono dizaino variantai. Kaina – nuo 115 tūkst. JAV dolerių (270 tūkst. litų).

9 vieta. Maserati Quattroporte Sport G

T S. Automobilis aprūpintas V8 varikliu su 440 AG, o iki “šimto” įsibėgėja per 5,1 sekundes. Maksimalus greitis 285 km/h. Vairuotojas gali pasirinkti vieną iš dviejų sportinio važiavimo režimų.

Mašinoje yra unikali svorio paskirstymo sistema.Be to, į komplektą įeina LED, ksenoniniai ir priešrūkiniai žibintai, o salonas apipavidalintas verstos odos medžiaga, titano ir chromo elementais. Kaina 125 tūkst. JAV dolerių (293 tūkst. litų).

8 vieta. Porsche 911 Turbo Cabriolet. V6 variklis, dirbantis kartu su 7 pakopų greičių dėže išvysto 500 arklio galias ir iki 100 km/h įsibėgėja per 3,5 (!) sekundes. Porsche priekyje įmontuoti LED žibintai, o keramikiniai stabdžių diskai (2 kartus lengvesni negu įprastiniai) be problemų sustabdo šį “arklių tabūną”. Automobilio gamintojai giriasi žemomis šio automobilio degalų sąnaudomis. Kaina – 145 tūkstančių JAV dolerių (340 tūkst. litų).

7 vieta. Mercedes-Benz CL 65 AMG. Tiuningo atelje AMG pasistengė iš peties. Mercedes “gavo” V12 variklį (kuris, tiesą sakant, surinktas rankomis) su 604 AG.

Įsibėgėjimas iki 100 km/h – 4,2 sekundės. Dizaineriai automobilį apdovanojo 20 colių ratais ir chromuotu išmetimo vamzdžiu.

Automobilio salone vyrauja aukštos kokybės medžio ir odos medžiagos. Mašinoje įtaisyta ir naktinio matymo sistema. Kaina – 210 tūkstančių JAV dolerių (492 tūkst. litų).

6 vieta. Rolls-Royce Ghost MSRP. Šis Rolls-Royce aprūpintas varikliu V12 su 563 arklio galiomis ir įsibėgėja iki 100 km/h beveik per 5 sekundes. Sutikite, kad tai – visai neblogai prabangiam limuzinui. Automobilyje yra įmontuota naktinio matymo sistema ir važiuodamas net ir dideliu greičiu, jis beveik nekelia triukšmo.

Automobilio salono apdaila iš rankų gamybos odos medžiagos, o sėdynės dar turi ir masažo funkciją. Automobilio viduje dar yra šaldytuvas su vidiniu apšvietimu, bokalai šampanui ir net sudedamas staliukas. Kaina – 245 tūkstančių JAV dolerių (574 tūkst. litų).

5 vieta. Bentley Continental Supersports. Ir vėl „sportininkas“. Variklis V12, 621 AG. Šiek tiek nusileidžia Porsche 911 Turbo Cabriolet, iki „šimto“ įsibėgėdamas per 3,7 sekundes. Tai pats greičiausias ir galingiausias iš visų Bentley automobilių. Variklis naudoja tiek benziną, tiek ir bioetanolį E85.

Kad automobilis būtų lengvesnis, inžinieriai išėmė galines sėdynes, palikdami vietos  bagažui. Automobilio salono apipavidalinimas – pačios aukščiausios kokybės. Kaina 275 tūkstančių JAV dolerių (644 tūkst. litų).

4 vieta. Bentley Mulsanne. Kompanijos flagmanas buvo pristatytas nelabai seniai. Sedanas surenkamas pusiau rankomis, tad vieno automobilio gamybai sugaištama beveik du mėnesiai. Mulsanne įmontuotas 6,75litrų variklis, V8, su 505 AG, 8 greičių automatinė pavarų dėžė.

Kol kas prabangaus automobilio kaina nėra skelbiama, mat jis rinkoje pasirodys tik 2012-aisiais metais. Kodėl jis pateko į sąrašą? Todėl, kad reikia tiksliai apibrėžti tris prizininkų vietas. Galų gale mes prie jų priėjome.

3 vieta. Ferrari 599 GTB Fiorano. Variklis V12, 620 AG. Pavarų dėžė gali būti dviejų variantų: rankinė arba specialios gamybos automatinė.

Ferrari taip pat nepasiekia Porsche įsibėgėjimo iki 100 km/h greičio. Jis iki „šimto“ įsibėgėja 3,7 sekundes.

Kad automobilis būtų lengvesnis, inžinieriai jam įmontavo keramikinius stabdžių diskus, anglies plastiko vairą, prietaisus, durų paneles ir kitas salono detales.

Šis „keramikos ir anglies plastiko karalius“ 310 tūkstančių JAV dolerių (726 tūkst. litų).

2 vieta. Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe. Aprūpintas 12 cilindrų varikliu 453 arklio galiomis, šis „šikarnas“ kupe iki 100 km/h įsibėgėja per 5,7 sekundes.

Iš 44 tūkstančių spalvų atspalvių pirkėjas galės išsirinkti pats kokios spalvos bus jo automobilio išorė ir vidus. Rolls-Royce kainuoja 445 tūkstančius JAV dolerių (1 milijoną 42 tūkstančius litų). Ir, galų gale, laimėtojas!

1 vieta. Maybach 62S MSRP. Pirmąją reitingo eilutę teisėtai užėmė Maybach. Kuo džiaugsis šio automobilio šeimininkas? Pradėsim nuo variklio. 12 cilindrų 604 AG. Iki 100 km/h įsibėgėja per 5,2 sekundes.

Išorė: 20 colių ratai, ypatingi tamsinti langai, atspindintys infraraudonuosius spindulius, priešrūkiniai ir bi-ksenono žibintai, o taip pat – speciali bagažinės ir langų uždarymo sistema.

Viduje: atlošiamos galinės sėdynės su pakojomis, išimamas staliukas, palydovinė navigacijos sistema, DVD, du monitoriai, CD grotuvas, įmontuotas tarp galinių sėdynių ir kiti nelabai reikalingi daiktai. Bet svarbiausia – prabanga, prabanga ir dar kartelį – prabanga. Kaina atitinkama: 450 tūkstančių JAV dolerių (1 milijonas 54 tūkstančiai litų), rašo KP-Avto.