Nors vairavimas išgėrus – neleistinas, rizikingas ir galintis skaudžiai kainuoti poelgis, vis dėlto kartais atsiranda vairuotojų, kurie sėda už transporto priemonių vairo neblaivūs.

 

Pavartojus alkoholio, vairuoti neteko vidutiniškai 26 proc. respondentų – 35 proc. vairavo, tačiau teigia, kad buvo išgėrę tiek, kad neviršytų leistinos normos ribos, apie 39 proc. vairavo, nors jei būtų buvę patikrinti, turbūt būtų viršiję leistiną normą. Vadinasi, tik maža dalis vairuotojų, pavartojusių alkoholio, nesėda už vairo ir nerizikuoja. Tokius rezultatus atskleidė transporto portalo Autogidas.lt tyrimas.

 

Paklausti, kodėl vairavo, nors žinojo, kad yra pavartoję alkoholio, dauguma vairuotojų teigia, jog buvo išgėrę nedaug ir vairuoti teko praėjus nemažai laiko (38 proc.) arba kad sėdo už vairo, nes būtinai reikėjo kur nors važiuoti (24 proc.). Apie 15 proc. Autogidas.lt respondentų vairavo, nes buvo išgėrę labai nedaug, 13 proc. atrodė, kad vairuoti gali, o dešimtadalis prisipažįsta, kad nebesuvokė, ką daro, ir sėdo už vairo.

 

Beveik visi vairuotojai, kuriems teko vairuoti išgėrusiems, pasakoja, kad sėdus už vairo pastebimas akivaizdus skirtumas: sulėtėja reakcija, vaizdas pasidaro nebe toks ryškus kaip neišgėrusiam, atsiranda keblumų pastatyti automobilį, taip pat jaučiama didelė įtampa ir rizika dėl galimų autoįvykių, atsakomybės ir tikimybės, kad sustabdys policija.

 

Vidutiniškai 60 proc. tyrime dalyvavusiųjų jau yra bent kartą paprašyti papūsti į alkotesterį. Iš jų 40 proc. teigia, kad net jei buvo visiškai nevartoję alkoholio, vis tiek jautė įtampą.

 

Daugiau kaip pusė tyrimo dalyvių laikosi nuomonės, kad vairavimas išgėrus visomis aplinkybėmis vertintinas neigiamai, nesvarbu, kiek išgerta, kiek laiko praėjo nuo alkoholio vartojimo ir vairavimo. Per 40 proc. vairuotojų mano, kad galima vairuoti pavartojus alkoholio tik tuo atveju, jei jo vartota minimaliai ir jei praeina bent kelios valandos.

 

Policijos departamento prie VRM duomenimis, 2013 metais policijos pareigūnai išaiškino 13 064 neblaivius vairuotojus, per pirmus keturis šių metų mėnesius šis skaičius siekia 3 834. Nuo 2011 metų, t. y. trečius metus iš eilės, visoje šalyje vairuotojų blaivumas buvo tikrinamas kiekvieną vasaros savaitgalį (nuo gegužės pabaigos iki rugsėjo 1 d.). 2012 metais šių reidų metu išaiškinti 1 934 neblaivūs vairuotojai, 2013 metais – 2 065. Šiais metais (nuo gegužės 30 d. iki rugpjūčio 31 d.) tokie reidai kiekvieną savaitgalį vėl bus vykdomi.

 

Autogidas.lt informacija