Žygimantas Mauricas, banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas, įsitikinęs, kad vadovaudamiesi mitu, jog naujo automobilio pirkti finansiškai neapsimoka, lietuviai ne tik važinėja prastesniais automobiliais, bet ir išleidžia jiems maždaug 30 proc. daugiau pinigų nei, pavyzdžiui, estai, įsigiję naują automobilį.

Savo „Facebook“ paskyroje jis pasidalino skaičiavimais, kiek automobiliams per metus išleido vienas Lietuvos ir vienas Estijos gyventojas. Į skaičiavimą įtraukti tokie rodikliai, kaip naujų automobilių pirkimas, senų automobilių pirkimas, išlaidos remontui, atsarginių dalių pirkimas. Ekonomistas rėmėsi 2017 m. finansiniais duomenimis.

Viską apibendrinus gautas rezultatas – ne Lietuvos naudai. Jei estas 2017-aisiais per metus automobiliui išleido 530 eurų, lietuvis – net 690 eurų.

„Lietuviai vengia pirkti naujus automobilius dėl paplitusio mito, kad naujo neva pirkti neapsimoka, nes „vos tik išvažiavęs iš salono jis praranda 20-30 proc. savo vertės“. Čia vertėtų priminti, kad dar labiau neapsimoka pirkti naujo apatinio trikotažo, nes vos tik nuvažiavęs nuo prekystalio, jis netenka apie 90 proc. savo vertės ir dažnai nuo to momento yra parduodamas jau nebe vienetais, o kilogramais“, – kalbėdamas apie skaičiavimą ironizuoja ekonomistas.

Jis pastebi ir kitų tendencijų. Pavyzdžiui, kad kur kas mieliau nei naujus, lietuviai perka naudotus automobilius. Pastarieji einant metams nebepraranda jokios vertės, o kartais vertė netgi išauga.

„Tad vėliau, po kelių „kosmetinių“ pataisymų, tokį automobilį galima „prastumti“ brangiau nei pirkai kokiam nors kirgizui“, – traukia per dantį Ž. Mauricas ir čia pat pastebi, kad pirkdami naudotus, senus automobilius, lietuviai vidutiniškai net 2,5 karto daugiau nei estai išleidžia automobilių remontui ir detalėms.

Visa tai lemia, sako „Luminor“ ekspertas, įdomų paradoksą: mokėdamas pigiau už automobilį, lietuvis jam išleidžia gerokai daugiau nei estas.

„Be to, degalams lietuviai išleidžia 25 proc. daugiau nei estai. Gali būti, kad daugiau važinėja, galbūt ir todėl, kad senesni automobiliai naudoja daugiau degalų. O gali būti ir todėl, kad lietuviai mėgsta pirkti kiek didesnius automobilius“, – vertino Ž. Mauricas.

Šaltinis: http://technologijos.lt