Jeigu paklaustume, kaip keliauti yra pavojingiausia, daugelis žmonių net nesuabejoję atsakytų „Lėktuvu“. Važiavimas traukiniu, automobiliu ar dviračiu retam sukelia stresą, tačiau skrydis lėktuvu dažnam įvaro baimės: pakilimo ir nusileidimo procedūros mažai kam yra malonios, o skrydžio metu užklumpančios oro duobės ne vieną žmogų grąžino į religingą gyvenseną.

 

Prie baimės keliauti lėktuvu prisideda ir visą pasaulį apskriejančios naujienos apie jų katastrofas. Didelės traukinių avarijos taip pat sudrebina naujienų agentūras visame pasaulyje, tačiau jos įvyksta kur kas rečiau, o tragedijos automobilių keliuose paprastai įdomios tik vietinei žiniasklaidai.

Vis tik statistika sako ką kita. JAV aplinkosaugos, transporto ir regionų departamentas dar 2000-aisiais atliko išsamų tyrimą bei palygino kelionių skaičių, jomis įveiktą kilometražą, sugaištą laiką bei per jas žuvusių žmonių skaičių. Įdomu, kad iki pat šiandien nėra atlikto tyrimo, kurio apimtis būtų panašaus dydžio ir tikslumo. Žinoma, šiandien konkretūs statistiniai duomenys gali būti kiek pakitę, tačiau bendros tendencijos likę tos pačios.

Minėtos JAV ministerijos ataskaitoje rašoma, kad pati pavojingiausia kelionės rūšis yra važiavimas motociklu. Vienam milijardui kelionių motociklu tenka 1 640 mirčių. Per vieną milijardą kelionės motociklu valandų įvyksta 4 840 jų vairuotojų ar keleivių mirčių, o per milijardą kilometrų – 108,9 mirtys.

Dviratis yra antra pavojingiausia transporto rūšis. Per vieną milijardą kelionių įvyksta 170 dviratininkų mirčių, per milijardą valandų – 550, o per nuvažiuotą milijardą kilometrų – 44,6.

Įdomu, kad vertinant pagal bendrą kelionių skaičių, vykimas iš taško A į B lėktuvu neatrodo saugus. Čia milijardui kelionių skaičiuojama 117 žuvusiųjų, tačiau kitose dvejose statistikos grafose rezultatai priešingi. Per milijardą valandų įvyksta 30,8 lėktuvo keleivių žūčių, o per milijardą kilometrų – vos 0,05.  

Keliones traukiniu taip pat galima priskirti prie mažai pavojingų. Per milijardą tokių kelionių žuvusiųjų skaičius siekia 20, per milijardą valandų – 30, o per milijardą kilometrų – 0,6.  

Automobilis toli gražu nėra saugumo garantas. Milijardas kelionių mašina atneša 40 žuvusiųjų, per milijardą valandų žuvusiųjų skaičius siekia 130, o per milijardą kilometrų – 3,1.

Vis tik pačia saugiausia transporto rūšimi galima vadinti autobusą. Milijardui kelionių tenka vos 4,3 žuvusiojo (mažiausiai iš visų), per milijardą valandų autobusuose žūsta 11,1 (mažiausiai iš visų), o nuvažiavus milijardą kilometrų – 0,4 (antras mažiausias skaičius). Lėktuvai čia užima geresnę padėtį dėl paprastos priežasties – tolimų kelionių. Per Atlantą su autobusu juk nepervažiuosite, kaip ir nenukaksite į Japoniją ar Australiją.

Joks oro, sausumos ar vandens transportas autobusams, vertinant pagal saugumo skalę, neprilygsta.

 

Autogidas.lt