Koks Jūs vairuotojas – drausmingas, besilaikantis kelių eismo taisyklių ar nuolatos joms nusižengiantis? Dauguma vairuotojų prisipažįsta – kelių eismo taisykles jie pažeidžia sąmoningai. Dažniausiai viršijamas greitis, nerodomi posūkio signalai, važiuojama per ištisinę liniją, atskleidė transporto portalo Autogidas.lt tyrimas, kuriame dalyvavo apie 400 respondentų.

 

Netgi 56 proc. vairuotojų teigia, kad sąmoningai nusižengia kelių eismo taisyklėms, ir vos 9 proc. sako taisyklių niekuomet nepažeidžiantys, vairuojantys tvarkingai. Likusieji daugiau nei trečdalis mano, kad jei ir nusižengia kelių eismo taisyklėms, tai tik netyčia.

 

Iš Autogidas.lt tyrimo rezultatų matyti, kad dažniausias vairuotojų nusižengimas – viršijamas greitis. Netgi 90 proc. vairuotojų, kurie bent retkarčiais nesilaiko kelių eismo taisyklių, prisipažino, kad nusižengia būtent viršydami greitį. Paklausti, kokiu didžiausiu greičiu yra važiavę paprastame užmiesčio kelyje (ne autostrada ar greitkeliu), vairuotojai atskleidžia, kad kartais vairuoja iš tiesų nutrūktgalviškai. Greitis neretai viršijamas net keliomis dešimtimis kilometrų per valandą: apie 40 proc. vairuotojų yra važiavę nuo 140 iki 200 km/val. greičiu, apie 17 proc. – didesniu nei 200 km/val. greičiu.

 

Kalbėdami apie kelių eismo taisyklių pažeidimus vairuotojai pripažįsta, kad ne tik viršija greitį, bet dar ir nerodo posūkio signalų (40 proc. Autogidas.lt respondentų), važiuoja kirsdami ištisines linijas (38 proc.), lenkia, kur draudžiama (31 proc.), vairuoja chuliganiškai (20 proc.), apsisuka, kur negalima (19 proc.), stato automobilį neleistinose vietose (16 proc.).

 

Jei dėl kelių eismo taisyklių pažeidimų sustabdo policijos pareigūnai, vos keli procentai vairuotojų jaučiasi drąsiai ir bando išsiginti, kad taisyklėms nenusižengė. Dauguma vis dėlto prisipažįsta klydę ir tyliai laukia pareigūnų sprendimo (apie 60 proc.), 16 proc. pripažįsta pažeidę kelių eismo taisykles, bet dar aiškinasi ir ginčijasi. Apie penktadalis bando su pareigūnais susitarti.

 

Autogidas.lt informacija