Automobilių vairuotojai kaltina motociklininkus, kad šie laksto lyg akis išdegę ir išdygsta lyg iš niekur, o motociklininkai žarsto kritiką automobilių vairuotojams – neva automobiliuose sėdintieji sąmoningai trukdo motociklininkams, juos provokuoja. Atrodo, automobilininkų ir motociklininkų kritika vieni kitiems yra neišsemiama ir vargu ar kada liausis.

 

Maždaug kas trečias vairuotojas teigia, kad teko patirti jausmą, kai motociklininkas staiga atsiranda šalia – apie 38 proc. vairuotojų teigia, kad teko nepastebėti, iš kur atsirado motociklininkas, keli procentai vairuotojų netgi papuolė į eismo įvykį. Nors dauguma mano, kad motociklininkai yra lygiaverčiai eismo dalyviai, kurie tiesiog išnaudoja motociklo galimybes pravažiuoti ten, kur automobilis turi stovėti ir laukti, tačiau beveik penktadalis Autogidas.lt respondentų nusiteikę kritiškiau. Jų nuomone, motociklininkai važiuoja nesaugiai, rizikuoja ne tik patys, bet ir sukelia rizikingų situacijų kitiems.

 

O dauguma motociklininkų pastebi, kad būtent automobilių vairuotojai bando juos užgožti ar provokuoti kelyje – apie 41 proc. Autogidas.lt respondentų pastebi, kad automobilių vairuotojai nuolatos neleidžia pravažiuoti, 39 proc. tokių atvejų užfiksuoja, tačiau labai retai. Tik apie dešimtadalį motociklininkų pripažįsta, kad automobilių vairuotojai jiems sąmoningai netrukdo. Likusiuosius motociklininkus labiau erzina ne automobilių vairuotojai, o pėstieji.

 

Paklausti, kuo save laiko kelyje – kelių ereliu ar lygiaverčiu eismo dalyviu, dauguma motociklininkų mano, kad yra lygiaverčiai eismo dalyviai, bet budresni už kitus, taip pat turi labiau nei kiti saugotis, nes motociklininkų daug kas nepastebi. Tačiau apie 3 proc. respondentų mano, kad yra išskirtiniai ir kad kiti jų turėtų vengti.

 

Paprašyti sąžiningai įvertinti ir atsakyti, ar patys neprovokuoja kitų eismo dalyvių dėl greičio, pajudėjimo iš vietos, motociklininkai vieningai atsako, kad ne jie, o būtent automobilių vairuotojai nori išbandyti, ar pavyks įveikti motociklą, ypač sportinį, tad neretai sustoję prie sankryžos bando greičiau pajudėti iš vietos ar aplenkti motociklininkus.

 

Paprašyti apibrėžti, kaip vairuoja motociklą, dauguma teigia, kad važiuoja tvarkingai, laikosi kelių eismo taisyklių, tik retkarčiais viršija greitį (39 proc.), kad motociklas padeda pralįsti ten, kur su automobiliu nepravažiuotų, tad naudojasi šia manevringumo galimybe (36 proc.). Vis dėlto ketvirtadalis motociklininkų pripažįsta, kad landžioja tarp automobilių gana neatsargiai arba kad labai mėgsta greitį ir viršija leistiną.

 

Autogidas.lt informacija