Garsus Rusijos ginkluotės gamintojas „Kalašnikov“ tikrai negarsėja kaip orlaivių kūrėjas. Tačiau tai - technologijų kompanija, kuri nuolat bando naujas sritis. Galbūt dėl to net nereikėtų stebėtis, kad „Kalašnikov“ ėmėsi gaminti savižudžius dronus.

„Kalašnikov“ kadaise rūpinosi tik pėstininkų ginkluotės gamyba, tačiau per pastaruosius kelerius metus šis koncernas gerokai išplėtė savo veiklos sritis ir tapo tikra aukštųjų technologijų įmone. „Kalašnikov“ ėmė kurti ginkluotės sistemas, robotus, net elektrinius automobilius ir vienviečius orlaivius. Kai kurie kūriniai kelia klausimų (pavyzdžiui, „Armija-2018“ parodoje pristatytas robotas), tačiau aišku, kad anksčiau ar vėliau šios pastangos atneš bent kokių nors vaisių.

„Kalašnikov KUB-BLA“ - tai karinis bepilotis orlaivis, turintis nepastebėtas prasmukti pro radarus ir suduoti smūgius į iš anksto numatytus taikinius. Tie smūgiai yra gana paprasti - KUB-BLA tiesiog ners link numatyto taško ir sprogs kartu su taikiniu. Tiesa, sprogimo stiprumas priklausys nuo panaudotų sprogmenų - gamintojas nurodo, kad dronas gali gabenti iki 3 kg sveriantį krovinį.

„Kalašnikov KUB-BLA“ toli iki savo taikinių skristi neketina - maksimalus drono skrydžio laikas siekia vos pusvalandį, o maksimalus greitis - 130 km/val. Dronas yra paleidžiamas nuo specialios katapultos. KUB-BLA sparnų mojis - apie 120 cm, o ilgis - 94 cm. Į priekį orlaivį stumia vienas gale sumontuotas propeleris.

Kaip visada, „Kalašnikov“ taip gyrė savo naujojo drono technologijas, kad net sunku patikėti jo galimybėmis. KUB-BLA taikinius galės atakuoti pagal suvestas koordinates, tačiau taip pat ir pagal įvestą atvaizdą. Kitaip tariant, „Kalašnikov“ teigia, kad dronas pats atpažins taikinį pagal iš anksto į sistemą įvestus vaizdus. Sunku pasakyti, ką tai reiškia - ar dronas atpažins ir šarvuotas mašinas? O gal tik pastatus? Kas nutiktų, jei per savo 30 minučių skrydžio laiką jis nieko panašaus nepastebėtų?

„Kalašnikov“ teigia, kad KUB-BLA jau yra išbandytas ir paruoštas naudojimui. Bandymų vaizdai įtraukti ir į KUB-BLA pristatymo vaizdo įrašą. Taigi, panašu, kad „Kalašnikov“ iš tiesų žengia ir į bepiločių rinką. Naujasis ginklas pristatytas tarptautinėje parodoje Abu Dabyje, todėl akivaizdu, kad tai nebus tik Rusijai rezervuotas dronas. Ar jis sulauks pirkėjų ir ką parodys jų bandymai - parodys laikas.

Šaltinis: http://technologijos.lt