Vieni iš mūsų pirmą kartą už automobilio vairo sėdo ankstyvoje vaikystėje – kojomis nesiekdami pedalų, sėdėjo ant tėčio kelių ir pabandė bent vairą pasukti. Kiti pirmą kartą pavairavo paauglystėje, o galbūt apskritai jau būdami pilnamečiai, atėję į vairavimo mokyklą mokytis vairuoti. Su kokiais įspūdžiais asocijuojasi pirmasis vairavimas – buvo daugiau streso ar džiaugsmo?

 

Daugumą vairuoti išmokė tėtis – būtent su tėčiu pirmą kartą už vairo sėdo 45 proc. transporto portalo Autogidas.lt respondentų. 19 proc. išmoko vairuoti vairavimo mokykloje, 13 proc. mokėsi savarankiškai, niekam nepadedant, 7 proc. išmoko su mama, 4 proc. – su broliu, 8 proc. – su kitu giminaičiu, 4 proc. – su drauge ar draugu, atskleidė apklausos rezultatai. Įdomus faktas, kad niekas nesimokė vairuoti su seserimi.

 

Didžioji dalis respondentų pirmą kartą pavairavo iki 12 metų. Pirmą kartą sėdę už vairo, dauguma vairuotojų važiavo tik kaimo keliukais (67 proc. respondentų), kieme ar kokioje nors aikštelėje (19 proc.). Likusieji jau nuo pirmo atsisėdimo už vairo važiavo mieste arba magistraliniu keliu.

 

Paprašyti prisiminti, kaip sekėsi važiuoti pirmą kartą, kokios nuotaikos ar įspūdžiai išliko atmintyje, dauguma vairuotojų teigia, kad atsiminimai teigiami – nors ir buvo baisu, noras vairuoti įveikė jaudulį. Pirmą kartą sėdus už vairo, Autogidas.lt respondentams buvo sunkiausia pajudėti iš vietos ir suprasti sankabos paskirtį ir veikimo principą, o ir pedalų atrodė per daug. Ne vienas pripažįsta, kad ne kartą užgeso, bandydamas pavažiuoti, tačiau tai nesutrukdė bandyti vėl ir vėl.

 

Kai kurie respondentai prisimena, kaip stebėjosi, jog taip paprastai galima valdyti automobilį, kad vos prisilietus ir pasukus vairą, jis paklūsta žmogaus veiksmams. Automobilis atrodė platus, vos telpantis ant kelio, o vairavimas 20–30 km/val. greičiu buvo neįtikėtinas iššūkis, važiuojant pirmu bėgiu atrodė, kad automobilis skriete skrieja. Dabar tokie prisiminimai kelia šypseną, pasakoja Autogidas.lt respondentai.

 

Tik vienas kitas vairuotojas pripažįsta, kad pirmą kartą sėdėti už automobilio vairo buvo labai baisu, tačiau tai neatgrasė nuo noro išsilaikyti egzaminą ir gauti vairuotojo pažymėjimą.

 

Nors pirmą kartą vairuoti dauguma pabandė pakankamai anksti, tačiau tai nepadėjo iškart išlaikyti vairavimo egzamino – teorijos egzaminą iš pirmo karto išlaikė 86 proc. respondentų, o praktinę vairavimo egzamino dalį – tik 68 proc. Likusieji 15 proc. vairuotojų praktinę dalį išlaikė iš antro karto, 9 proc. – iš trečio karto, o 8 proc. teko laikyti netgi daugiau nei tris kartus.

 

Autogidas.lt informacija