Pirmieji pranešimai apie Šveicarijos automobilių gamintojo GreenGT kuriamą LMPE2011 (Le Mans Prototype Electric) prototipą pasirodė maždaug prieš mėnesį. Gamintojas turi vilčių, kad šis jų kuriamas elektra varomas automobilis dalyvaus 2011 metų Le Mans 24h varžybose.
GreenGT LMPE2011 prototipas pristatomas kaip aparatas, turintis tarp 350 ir 400 arklio galių, nuo visiško sustojimo iki 100km/h galintis įsibėgėti greičiau nei per 4sek ir galintis pasiekti maksimalų 275km/h greitį.
Pneumatiniai stabdžiai, stiklo pluošto kėbulas, 2 vandeniu aušinami elektros varikliai (kiekvienas po 100kW), GreenGT patentuota pavarų dėžė, 2 ličio jonų baterijos (po 30kW). Visa tai sveria 860kg. Gražu, tik klausimas, ar visi šie privalumai yra leidžiami pagal Le Mans taisykles?
Kadangi pirmieji pranešimai apie GreenGT kuriamą prototipą pasirodė tikrai neseniai, o tuo labiau, kad jo išleidimas planuojamas tik 2011 metais, nelabai kas tikėjosi greitu metu išgirsti ką nors naujo. Nesitikėjo, o pasirodo reikėjo. Į youtube įmestas filmukas apie pirmuosius LMPE2011 bandymus, atliktus Paul Ricard HTTT (High Tech Test Track) trasoje. Automobilį vairavo lenktynininkas Christian Pescatori (beje, ne kartą dalyvavęs Le Mans varžybose).
LMPE2011 buvo išbandytas per du bandymų ciklus. Pirmuoju bandymu vienu baterijų pakrovimu važiavo 18 ratų, o per visą dieną – 24 ratus. Kadangi tai buvo pirmasis kartas, kai prototipas riedėjo asfaltu, iš jo nebuvo bandoma išspausti visų galimybių. Pescatori neviršijo 100km/h greičio kas reiškia, kad buvo išnaudota tik 30% automobilio galimybių.
Bandymo metu GreenGT inžinieriai vertino, kaip pavarų dėžė susitvarko su sukimo momentu, kiek laiko baterijos bei kaip veikia elektronika bei saugumo įranga.
Nuotraukose galima matyti ir šiek tiek kitokį, labiau akį traukiantį dizainą (balta+juoda). Šiuo keliu GreenGT ruošiasi keliauti, ir iš žalia+pilka dizaino kažkada pereiti prie šio, sakyčiau įspūdingesnio.
Beje, GreenGT gamybos vadas Christophe Schwartz sako, kad ekologinio mąstymo turtingi berniukai galėtų pasitaupyti "šiek tiek" pinigėlių, nes planuojama, kad su šiuo aparatu bus galima važinėtis ir gatvėmis.