Dovanos išrinkimas gimtadienio ar kitos šventės proga dažnam žmogui yra galvos skausmas. Įteikti daiktą, kuris namie atliks dulkių surinkėjo darbą, nesinori niekam, o prekybos centro dovanų čekis – irgi ne pati mieliausia išeitis. Šiame straipsnyje trumpai apžvelgsime, ką galima dovanoti žmogui, besidominčiam automobiliais.


Pastaruoju metu vis populiarėjanti pramoga – išskirtinio automobilio vairavimas, kokias siūlo „Gera dovana“, „Laisvalaikio dovanos“ ir kitos dovanų idėjų bendrovės. Vilniaus gatvėse, išleidžiant pusšimtį eurų, galima pavairuoti „Lamborghini Gallardo“ ar „Ferrari F360“. Kylant kainai, didėja ir pasiūla: itin greiti „Mercedes-Benz SLS AMG“, „Ferrari California“, „Porsche 911 Turbo“, elektrinis „Tesla Model S“ ar netgi prabangusis „Rolls-Royce Ghost“.


Daugelį tų pačių automobilių galima pavairuoti ir lenktynių trasoje. Tai kainuoja dvigubai daugiau, mažiausiai šimtą eurų, tačiau pralėkti tris ratus Kačerginės „Nemuno žiede“ su „Lamborghini Gallardo“ yra kiekvieno automobilių entuziasto svajonė.


Jeigu asmenukė prie išskirtinio automobilio neaktuali, vairuotojui galima padovanoti kitą išskirtinę patirtį – pasivažinėjimą sportui paruoštu automobiliu. Tokių nuomojama daug: „Suzuki Swift“, BMW 328i, „Lotus Super 7“, „Audi TT RS“ ir t.t. 


Jeigu žiedinių lenktynių trasa nevilioja, galima išsipurvinti bekelės ture vairuojant džipą, bagį, keturratį ar „enduro“ motociklą. Kartingas, „driftas“, ralis ar net „Formulė-1“ – tokios pramogos įmanomos turint tik užtektinai noro ir atitinkamą mokėjimo kortelės likutį. Taip, F-1 bolido vairavimas Estijos Pernu „Auto24Ring“ trasoje irgi įmanomas, tačiau kainuoja porą tūkstančių eurų.


Vairavimas įspūdinga dovana gali būti ne kiekvienam automobilių entuziastui, o ir finansine prasme ne viskas gali būti įkandama. Tačiau yra ne viena fizinė dovana, kuri automobilių entuziastams patiktų.


Dažnam automanui patiktų popierinės dovanos: žurnalų prenumerata (lietuviški „Auto Bild“, „Top Gear“, „Keturi ratai“, o užsienietiškų klodai neišsemiami) ar knygos. Patarimas čia – enciklopedijos save automobilių žinovais laikantiems žmonėms gali nepatikti, tad verčiau orientuotis į Jeremy Clarksono ar panašių autorių esė rinkinius. Kita „popierinė dovana“ gali būti bilietai į žinomą renginį, kaip „300 lakes rally“.


Galima žmogų įpareigoti trumpai paatostogauti įteikiant bilietus į vieną iš WRC etapų, F-1 lenktynes ar automobilių parodą: aplankyti Paryžiaus, Frankfurto ar Ženevos parodas svajoja kiekvienas automanas. Tokia dovana netgi automobiliais nesidominčiai antrajai pusei patiktų – juk šiuose miestuose yra ką veikti bet kokiam žmogui.


Įspūdį daugeliui paliks ir vardiniai numeriai. Trijų pasirinktų raidžių ir skaičių kombinacija nekainuoja milijonų, o daugelis Edvinų turbūt mielai važinėtų automobiliu, kurio valstybinis numeris EDV001.


Nebloga dovana gali būti automobilių gamintojų atributika: pavyzdžiui, „Porsche design“ kvepalai, „Maserati“ laikrodis ar „Ferrari“ puodelis.


Žinoma, daugelis automanų kaip geriausią dovaną įvardytų piniginį čekį automobilių reikmenų parduotuvėje. Čia sau daiktą nesunkiai išsirinks bet kuris automobilių gerbėjas.