Įsivaizduokite, kad kur nors vykstate, o greta važiuojantis kitas vairuotojas niekur neskuba iružsiima kitais papildomais reikalais, dėl kurių nebesusikoncentruoja į vairavimą ir trukdo kitiems. Pažįstama situacija? Dauguma vairuotojų sako, kad nuolatos pastebi, kaip sėdint vairuotojo kėdėje ne tik vairuojama, bet ir kalbama telefonu, svajojama. Daugumai tokie pašaliniai užsiėmimai trukdo.

 


Transporto portalo Autogidas.lt atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad netgi 98 proc. vairuotojų pastebi, kaip kiti užsiima papildomais reikalais vairuodami. Respondentai ne tik atkreipia dėmesį į kitus, bet ir pripažįsta, kad ir patys kartais susikoncentruoja ne tik į vairavimą: 70 proc. vairuotojų pašaliniais reikalais užsiima tik būtinais išskirtiniais atvejais, po 14 proc. arba užsiima nuolatos, arba išvis niekuomet neveikia nieko kita, tik vairuoja.

 

Paklausti, ką veikiančius už vairo kitus vairuotojus pastebi, dauguma sako, kad populiariausia pašalinė veikla – kalbėjimas mobiliuoju telefonu (92 proc. respondentų). Taip pat pastebima, kad daug naršoma mobiliuoju telefonu arba rašoma SMS (57 proc.), svajojama, kažkur žvalgomasi ir nebesukoncentruojama dėmesio į kelią (35 proc.), dažomasi ir gražinamasi (30 proc.), plepama su kitais keleiviais (25 proc.), valgoma (22 poc.) ar susitelkiama į muzikos reguliavimą (26 proc.).


 

Daugumai vairuotojų trukdo, kai kiti užsiima pašaliniais darbais vairuodami. Apie 70 proc. Autogidas.lt tyrimo dalyvių sako, kad užsiimdami kažkuo kitu, vairuotojai pasidaro nebeatidūs ir sukelia avarinių situacijų, lėtina eismą. Iš jų dar apie 30 proc. respondentų tai ne tik trukdo, bet ir nepatinka, kad leidžiama sau elgtis neatsakingai. Vis dėlto apie 32 proc. apklausos dalyvių paminėjo, kad tai ne jų reikalas.


 

Apie 40 proc. Autogidas.lt respondentų nuomone, pašalinėmis veiklomis galima užsiimti tik stovint spūstyse, kai matai, jog ilgai nejudėsi iš vietos. Likusiųjų respondentų nuomonės pasidalijo lygiomis dalimis: vieni įsitikinę, kad bet kokia pašalinė veikla vairuojant kenkia ir neleidžia nukreipti dėmesio tiek, kiek reikėtų, taigi ja nederėtų užsiimti vairuojant. Likusiųjų nuomone, kiekvienas vairuotojas pats jaučia, ar jis gali kažkur kitur vairuodamas nukreipti savo dėmesį.



 

Autogidas.lt informacija