Kad ir kiek brangtų degalai, dauguma vairuotojų vis tiek ir toliau naudojasi automobiliais, o ne atsisako jų ir bando taupyti. Vos penktadalis transporto skelbimų portalo Autogidas.lt apklausoje dalyvavusių vairuotojų pripažino, kad degalų kainoms perkopus keturių su puse litų ribą jie sumažino maršrutų skaičių ir ėmė mažiau važinėti.

 

Tačiau beveik pusė vairuotojų (47 proc. Autogidas.lt respondentų) teigia, kad nuolat ieško alternatyvų, kur galėtų įsipilti degalų už mažesnę kainą. Likęs trečdalis pigesnių degalų pardavėjų neieško ir degalus pilasi degalinėse.

 

Paklausti, ar svarstė galimybę apskritai atsisakyti važinėjimo su nuosavu automobiliu, dauguma vairuotojų teigia, kad tokių minčių turėjo, bet įvertinę visas aplinkybes nusprendė, kad važiuoti su savo transporto priemone dažnai yra ne tik pigiau, bet ir daug patogiau. Pasak apklausos dalyvių, atsisakius važinėjimo su savo transporto priemone, tektų vykti viešuoju transportu, kuris šiuo metu irgi nėra pigus. Įvertinę laiką, kurį tektų sugaišti laukiant, maršrutų skaičių (ypač didžiuosiuose šalies miestuose, kai tenka važiuoti persėdant iš vienos transporto priemonės į kitą), patogumą, kai nereikia nešti daiktų, vairuotojai atsisako minties iš nuosavo automobilio persėsti į autobusą ar troleibusą.

 

Kai kurie apklausos dalyviai ieško kitokių alternatyvų, kurios bent truputį sumažintų išlaidas degalams, pvz., vyksta į darbą su vienu ar keliais bendradarbiais, gyvenančiais netoliese. Pasak jų, taip ir smagiau, ir pigiau, nes degalams pinigų susideda keliese ar vieną dieną važiuoja su savo, o kitą – su kolegos automobiliu.

 

Dalis Autogidas.lt apklausos dalyvių teigia, kad šiltuoju metų laiku renkasi kitą transporto priemonę – jei reikia įveikti nedidelį atstumą, eina pėsčiomis, jei didesnį, vyksta dviračiu.

 

Likusieji pripažįsta, kad ėmė svarstyti dvi galimybes: dabartinio automobilio keitimą į ekonomiškesnį arba dujinės įrangos įmontavimą, kad būtų galima piltis šiuo metu pigiausius degalus – dujas.

 

Iš kelerių metų statistikos matyti, kad degalų kainos nuo 2009 metų padidėjo mažiausiai 40 procentų (žr. grafiką).

 

Autogidas.lt informacija