Nors 2017-ųjų Dakaro ralis žinomiausiam Lietuvos lenktynininkui Benediktui Vanagui nebuvo sėkmingas, netrukus po pasitraukimo jis Lietuvai pranešė labai įdomią žinią: sportininkas planuoja dalyvauti Pasaulio ralio maratonų taurėje (angl. „FIA World Cup for Cross Country Rallies“). Tai itin aukšto lygio renginys, savo svarba bekelės varžybose prilygstantis „Formulei-1“ žiedinėse lenktynėse ar pasaulio ralio čempionatui (WRC) – ralyje.


Pradėti reiktų nuo to, kad šias taurės varžybas sudaro 11 etapų ir juos organizuoja Tarptautinė automobilių federacija (FIA). Ji taip pat organizuoja jau minėtus WRC, „Formulės-1“, ilgų distancijų lenktynių („Endurance“) čempionatus bei daugybę žemesnio rango varžybų, vadinamų ne čempionatais, bet taurėmis. Kai kurio tipo automobilių sporto šakos savo čempionatų neturi, tad aukščiausio lygio jų varžybos vadinamos taurėmis. Būtent tokia yra ir Pasaulio ralio maratonų taurė (WCCCR) – tai yra aukščiausio lygio bekelės varžybos visame pasaulyje.


Ją sudaro net 11 etapų ir B. Vanagas pasiryžęs juose dalyvauti. Pirmasis vyks jau vasario 24-26 dienomis Rusijoje, o arčiausiai Lietuvos toks renginys vyks rugpjūčio 25-28 dienomis Lenkijoje. Visos varžybos išsimėčiusios per tris žemynus: Europą, Aziją ir Afriką, nuo Kazachstano, Abu Dabio iki Maroko. Paskutinis jų etapas vyks spalio 26-28 Portugalijoje.


Lenktynininkas visose varžybose dalyvauti planuoja 2016-aisiais įsigytu „Toyota Hilux“ visureigiu, kuriuo dalyvavo ir Dakaro ralyje, tačiau baigė pasirodymą trečiame etape sugedus sankabos išminamajam guoliui. Tai yra geriausias „Toyota Hilux“, kokį gali įsigyti gamyklinei „Toyota“ komandai nepriklausantys sportininkai.


B. Vanagas yra dalyvavęs WCCCR etape Abu Dabyje, o su dabartiniu šturmanu lenku Sebastianu Rozwadowskiu 2015-aisiais dalyvavo analogiškose „Baja“ varžybose Italijoje bei Lenkijoje. 


WCCCR varžybose dalyvauja didžioji dalis sportininkų, savo jėgas išbandančių ir Dakaro maratone. 2016-ųjų sezone varžovams vilčių nepaliko ir absoliučioje įskaitoje nugalėjo katarietis Nasseras Al-Attiyah, porą kartų nugalėjęs ir Dakaro maratone. Antras liko Vladimiras Vasiljevas iš Rusijos, trečias – Yazeedas Al Rajhi iš Saudo Arabijos. Tarp dalyvių atskiruose etapuose 2016-aisiais ne kartą rodėsi ir Carlosas Sainzas, Mikko Hirvonenas, Orlando Terranova ar netgi legendinė vokietė Jutta Kleinschmidt, kurios pavardę senesni Dakaro gerbėjai tikrai atsimena.


Jeigu sudalyvaus visuose ar bent didžiojoje dalyje WCCCR etapų, B. Vanagas bus pirmasis lietuvis, važiavęs visame tokio lygio varžybų sezone. Iki šiol pavieniuose pasaulio ralio čempionato (WRC) etapuose yra dalyvavęs tas pats B. Vanagas, Vytautas Švedas, Dainius Matijošaitis ir daug kitų lietuvių. FIA organizuojamuose Europos čempionatuose yra dalyvavę Dominykas Butvilas, Kasparas Navickas, Paulius Pleskovas ir kiti.