Balandžio 1 yra diena, kai dalis žmonių džiaugiasi apgavę kitus, o kita dalis tuo nesidžiaugia, nes nori išlikti rimti. Kad ir kuriai prieš tai išvardintų žmonių kategorijai priklausytų vairuotojai, visiems jiems balandžio 1-oji yra džiaugsminga diena. Didesnis leistinas greitis, vasarinės padangos – dalykai, džiuginantys kone visus. Kviečiame šiame straipsnyje susipažinti su pagrindiniais pakeitimais.

 

Svarbiausias pokytis – padangos. Nuo balandžio 1-osios lengvieji automobiliai ir motociklai gali važiuoti apauti vasarinėmis padangomis. Jos vairuotojų yra mėgstamos dėl geresnių valdymo savybių, didesnio komforto, o dalis vasaros sezoną garbina dėl gražių ratlankių: žiemą neretai naudojami mažesnio skersmens ir ne tokie išvaizdūs ratlankiai, kurių negaila sugadinti keliuose barstoma druska.

Paprastoms žieminėms padangoms nėra nustatyta data, iki kurios jas reikėtų pasikeisti – galite jas naudoti tiek visą balandį, tiek ir visą vasarą. Žinoma, tai nėra nei ekonomiška, nei saugu. Jeigu žiemą naudojate dygliuotas padangas, jas pakeisti būtina iki balandžio 10-osios.

Kitas džiaugsmingas dalykas – leistino greičio padidėjimas automagistralėse ir greitkeliuose. Keliuose Vilnius-Panevėžys ir Kaunas-Klaipėda (jie pažymėti balto viaduko žaliame fone ženklu) nuo balandžio 1-os leidžiama važiuoti 130 km/val. greičiu, kai žiemą maksimalus leistinas greitis šiuose ruožuose būna 110 km/val. Greitkeliuose Vilnius-Kaunas ir Radviliškis-Šiauliai (pažymėti balto automobilio mėlyname fone ženklu) leistinas greitis balandžio 1-ąją didėja iki 120 km/val. (žiemos sezono metu, lapkričio 1-kovo 30, jis yra 110 km/val.).

Kituose keliuose leistinas greitis yra vienodas visais metų laikais: miestuose – 50 km/val., žvyrkeliuose – 70 km/val., užmiesčio keliuose su asfalto ar betono danga – 90 km/val.

Leistinas greitis didėja tik lengviesiems automobiliams ir motociklams. Sunkvežimiai ir keleivinio transporto priemonės turi vienodus apribojimus tiek žiemą, tiek vasarą.

Kitas didelis pokytis, kuris buvo atidėtas paskutinę akimirką – nuobaudos už Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Dar iki kovo vidurio buvo manoma, kad balandžio 1-ąją didės baudos už daugelį kelių eismo taisyklių pažeidimų, o girti vairuotojai bus baudžiami itin griežtai: daugiau nei 1,5 promilės „pripūtęs“ asmuo būtų traukiamas baudžiamojom atsakomybėn. Buvo numatytas baudų už greičio viršijimą didėjimas, pėsčiųjų nepraleidimą perėjose, o motociklininkams, 2 metų stažo neturintiems vairuotojams ir dar kelioms vairuotojų grupėms – vairuotojo pažymėjimo atėmimas už didesnį nei 30 km/val. greičio viršijimą.

Tačiau visi šie pakitimai atidėti iki 2017-ųjų sausio 1-osios. Balandį turėjęs įsigalioti Administracinių nusižengimų kodeksas buvo atšauktas, nes jo priėmimui nebuvo tinkamai pasiruošta – per vėlai buvo skirtas finansavimas nusižengimų registro pakitimams, tad nespėta atlikti viešųjų pirkimų ir kitų reikalingų procedūrų. Žinoma, nėra garantijos, kad visoms procedūroms neįvykus laiku, ANK įsigaliojimas nebus dar kartą pavėlintas.

 

Autogidas.lt