Važiavimą, kai nuolatos dega žalias šviesoforo signalas ir kai nereikia įstrigti automobilių spūstyse, turbūt galima pavadinti kiekvieno vairuotojo svajone. Tačiau realybėje ypač didžiųjų šalies miestų vairuotojams dažnai tenka gaišti savo laiką, eikvoti degalų sąnaudas laukiant, kol spūstys sumažės. Ką daro ir kaip elgiasi vairuotojai, nenorėdami stovėti nusidriekusiose automobilių eilėse?

 

Maždaug trečdalis vairuotojų, autotransporto portalo Autogidas.lt respondentų, keičia važiavimo laiką – rytais į darbą važiuoja anksčiau, kai spūstys dar neprasidėjusios, o po darbo važiuoja ne tuo metu, kai mieste automobilių daugiausia. Nenorintieji užtrukti darbe spūsčių laiką išnaudoja apsipirkimui – po darbo vyksta į artimiausią parduotuvę ar prekybos centrą ir apsiperka, taip sutaupydami laiko.

 

Kitas trečdalis vairuojančių Autogidas.lt respondentų teigia, kad stebi situaciją, prieš išvažiuodami į gatves nagrinėja pranešimus, kuriose miesto vietose spūstys didžiausios, ir renkasi alternatyvų maršrutą. Tuomet važiuoja ne pagrindinėmis miesto gatvėmis, o suranda apvažiavimo būdų mažesnėmis gatvėmis, aplinkkeliais, kiemais ir kt.

 

Kai kurie Autogidas.lt apklausoje dalyvavusieji teigia, kad bent jau šiltuoju metų sezonu nenori nervintis ir laukti automobilių eilėse, taigi renkasi dviratį, motorolerį, eina pėsčiomis ir pan.

 

Dalis respondentų teigia, kad kova su automobilių spūstimis yra tas pats, kas kova su vėjo malūnais. Šie vairuotojai žarsto kritiką kitiems vairuotojams – jų nuomone, spūstys nesibaigs, kol patys vairuotojai nebus kultūringesni ir atidesni. Pasak šių vairuotojų, užsidegus žaliam šviesoforo signalui, visi automobiliai turėtų pajudėti vienu metu, o dabar nuolatos kas nors delsia ir taip stabdo eismą. Taip pat vairuotojai turėtų būti supratingesni ir praleisti į kairę sukančiuosius, kad priešingoje eismo juostoje nesusidarytų eilės, įleisti iš šalutinio kelio važiuojančius ir pan.

 

Autogidas.lt informacija