Nors karantino metu gyvenimo ritmas gerokai sulėtėjo, gyvenimas toli gražu nesustojo. Didžiąją dalį įprastų veiksmų ir toliau galime atlikti, tik dažnai jie persikelia į internetinę erdvę. Tai galioja ir kalbant apie automobilių pirkimą ar pardavimą, o apie tokias galimybes kalbėjome su „Regitra“ atstovais.

„Regitros“ teigimu dar prieš paskelbiant karantiną žmonių susidomėjimas elektroninėmis paslaugomis sparčiai augo. Paskutiniu metu beveik 50 proc. asmenų rinkosi apie parduotą transporto priemonę pranešti būtent internetu, o Lietuvoje įsigytas transporto priemones vidutiniškai įregistruoti savo vardu – apie 12 proc.

Atsižvelgiant į tai, jog šalyje yra paskelbtas karantinas, „Regitra“ klientų aptarnavimą perkelia į elektroninę erdvę. Tam, kad būtų užtikrintas klientų ir darbuotojų saugumas, karantino laikotarpiu – nuo kovo 16 d. iki 30 d. – asmenys fiziškai nebus aptarnaujami. Taigi, minėtu laikotarpiu klientai, kuriems reikalingos tam tikros transporto priemonių registracijos paslaugos, kviečiami jas atlikti tiesiog internetu. Šiandien nuotoliniu būdu galima savo vardu užregistruoti Lietuvoje jau prieš tai registruotą automobilį ar pranešti apie jo pardavimą.

Pirkimo–pardavimo procesas

Primename, jog automobilio perleidimas kitam savininkui susideda iš dviejų etapų. Buvęs transporto priemonės savininkas per 15 kalendorinių dienų nuo pirkimo–pardavimo sutarties pasirašymo turi pranešti „Regitrai“ apie jos pardavimą. Tik tuomet automobilį įsigijęs asmuo per 10 dienų privalo jį įregistruoti savo vardu, kitu atveju automobilis automatiškai bus išregistruotas ir iki įregistravimo nebus galimybės juo naudotis eisme. Šie terminai nustatyti tam, kad pirkimo–pardavimo proceso metu būtų galima sklandžiai naudotis transporto priemone.

Tiek vieną, tiek kitą galima atlikti internetu:

www.regitra.lt/lt/paslaugos/transporto-priemones

Internetu galima atlikti ne tik registracijos procedūrą, bet ir pasikeisti sugadintą registracijos liudijimą, taip pat užsisakyti naują, jei pasikeitė, pavyzdžiui, asmens pavardė ar gyvenamosios vietos adresas. Be to, elektroniniu būdu galima rezervuoti numerio ženklus, užsisakyti vienadienį dalyvavimą eisme (automobilių prekybininkams) ir kt.

Tiek numerio ženklus, tiek registracijos liudijimus „Regitra“ pristato patogiausiu klientui būdu: per kurjerį arba savitarnos terminalus. Taigi, nors šiuo metu šalyje paskelbtas karantinas, įmonė jau ne pirmus metus yra pasiruošusi klientams suteikti pagrindines transporto priemonių registracijos paslaugas neatvykstant į padalinį.

Automobiliai, atvežti iš užsienio ir neregistruoti Lietuvoje, šiuo metu negali būti įregistruoti, mat norint pirmą kartą įregistruoti automobilį Lietuvoje būtina atlikti tapatumo sutikrinimą ir daug kitų automobilio legalumą patvirtinančių procedūrų, kurioms reikalingas fizinis aptarnavimas.

Pasak „Regitros“ atstovų pirkimo–pardavimo aktas gali įvykti, bet jeigu užsienyje buvusi automobilio registracija jau sustabdyta, automobilį registruoti ir juo naudotis eisme bus galima tik pasibaigus karantinui.

Savo veiklos nestabdo ir techninių apžiūrų stotys

Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ direktorius Gintautas Šlėderis po pasitarimo su Susisiekimo ministerijos vadovais patvirtino, kad visos mūsų šalyje veikiančios techninės apžiūros stotys transporto priemones tikrins stengiantis kiek įmanoma minimizuoti viruso plitimo riziką.

„Visos TA įmonės, atsižvelgdamos į konkrečių techninės apžiūros stočių ypatumus, imsis papildomų priemonių, kurios leistų minimizuoti kontrolierių kontaktus su automobilių savininkais ar valdytojais. Geriausia – atlikti transporto priemones patikrą jiems nedalyvaujant. T. y. atvykusiems į TA stotį patariama tiesiog perduoti automobilio raktelius ir reikiamus dokumentus kontrolieriui, o patiems palaukiant rezultatų lauke (jei oro sąlygos leidžia tai daryti), klientų laukimo patalpose arba prie išvažiavimo iš apžiūros pastato vartų. Transporto priemonės valdytojo dalyvavimas apžiūroje galimas tik išskirtiniais atvejais, jei pats kontrolierius dėl atitinkamų būtinų priežasčių taip nurodo valdytojui“, – kalbėjo G. Šlėderis.

Tiek lengvųjų tiek komercinių automobilių pirkimo ir pardavimo procesas Lietuvoje karantino laikotarpiu lieka nepakitęs. Skirtumą pajus tik perkantys iš užsienio įvežtus automobilius, kuriems reikalingas tapatumo sutikrinimas ir kitos procedūros, reikalaujančios fizinio aptarnavimo.

Daugiau informacijos apie „Regitra“ e-paslaugas karantino metu galite rasti čia: www.regitra.lt/lt/karantino-duk/transporto-priemoniu-registracija-3