Norėčiau iškelt į viešumą problemą dėl automobilių iš JAV apmokestinimo ir registravimo. Paprastai kalbant Lietuvos valstybė registruodama automobilį iš JAV žmogų apgauna du kartus.

Visa problema tame, kad JAV perki automobilį 2009 metų, sumoki už jį kaip 2009 metų, atsivežus automobilį į Lietuvą muitą paskaičiuoja kaip už 2009 metų gamybos automobilį. Bet nuvažiavęs registruoti automobilį į Vį "Regitra" TP kuri buvo 2009metų, virsta 2008 metų, nes neturėdami duomenų bazės Vį "Regitra" darbuotojai automobilio metus dokumentuose parašo nuo automobilio duomenų lipduko kuriame rašoma data kada automobilis nuriedėjo nuo konvejerio, o ne modelio metus, ar pirmosios registracijos metus, ko pasekoje žmogus patiria nuostolius, nes jo turtas dokumentuose yra nuvertinamas. O išvis niekur neregėti dalykai atsitinka tada kai duomenų lipduko Vį "Regitra" neranda, ir dokumentuose parašo tik pirmosios registracijos datą Lietuvoje. Taigi dokumentuose automobilio pagaminimo, modelio, ar pirmosios registracijos datos išvis nebūna! Pavyzdžiui Vokietijoje toks automobilis būtų registruojamas pagal modelio metus. Ant europos rinkai pardavinėjamų automobilių duomenų lipduko išviso nebūna pagaminimo datos, tai galbūt Vį "Regitra" jokiems automobiliams tegul datos nerašo?

O pasiekti JAV duomenų bazes (carfax.com, autocheck.com) gali betkoks žmogus. O kodėl Vį "Regitra" to negali padaryti? Galbūt nenori padaryti proteguojama kažkokių žmonių sėdinčių valdžioje ir atstovaujančių naujų automobilių importui? Kur matyta, kad automobilių registracija užsiimanti įmonė neturi tam skirtų duomenų bazių?

O visą šia problemą galima būtų išspęsti dvejais būdais. Papraščiausias ir teisingiausias būtų Vį "Regitra" pradėti naudoti JAV duomenų bazes, šiuo būdu ir valstybė neprarastų dalies pinigų surenkamų iš muito mokesčių. O antrasis nors ir nevisiškai teisingas, bet automobilių muito mokestį skaičiuoti nuo tų metų kuriuos registruos Vį Regitra.

Pranešimo autorius - portalo lankytojas Paulius Leika