Rinkoje siūloma įvairių automobilių – nuo padėvėtų už kelis tūkstančius litų iki naujų, prabangių, kainuojančių kelis šimtus tūkstančių, kurių vertė neretai atitinka ar viršija net būsto kainą. Ar logiška mokėti už transporto priemonę šešiaženklę sumą? Tai reikalingas pirkinys, o galbūt tik bandymas pasirodyti?

 

Dauguma portalo Autogidas.lt apklausoje dalyvavusių vairuotojų teigia, kad per šimtą tūkstančių litų ar daugiau kainuojantis automobilis yra galimybių ir norų klausimas ir tik paties vairuotojo reikalas. Jei galimybės leidžia, daugelis vairuotojų pritaria tokiam pirkiniui, tačiau pastebi, kad tai nėra investicija. Neretai per metus ar tik kelis mėnesius automobilis nuvertėja, praėjus kuriam laikui jį galima įsigyti daug pigiau nei pirkti ką tik pasirodžiusį naują variantą. Šie respondentai pripažįsta, kad patys norėtų tokio automobilio ir galėdami jį įsigytų.

 

Kiti Autogidas.lt apklausos dalyviai mano, kad Lietuvos rinkai tokie automobiliai yra per brangūs, kad jų kaina normali tiems, kurie gauna europinius standartus atitinkantį atlyginimą. Taip pat respondentai akcentuoja, kad, jų nuomone, daroma didelė klaida, kai prabangus automobilis įsigyjamas už visas santaupas.

 

Likusieji vairuotojai teigia, kad šešiaženklę sumą kainuojančios transporto priemonės yra tik prasimanymas ir bandymas pasipuikuoti, galbūt parodyti savo statusą.

 

Netilus kalboms apie prabangos mokesčio įvedimą, netilo ir diskusijos, pagal kokius kriterijus teisingiausia apmokestinti automobilius. Patys vairuotojai teigia, kad protingiausia apmokestinti pagal transporto priemonės kainą (64 proc. respondentų), tačiau yra ir manančiųjų, kad automobiliai turėtų būti apmokestinami pagal taršą (28 proc.), darbinį tūrį (5 proc.) ar senumą (3 proc.).

 

Vis dėlto kaina – pagrindinis argumentas vairuotojams. Jų nuomone, tie, kurie gali sau leisti įsigyti prabangius automobilius, ir turėtų mokėti papildomus mokesčius, automobilis, kainuojantis šimtą ar daugiau tūkstančių litų, yra tik prasimanymas, bandymas pasirodyti, todėl tokius automobilius galintieji įsigyti, vairuotojų nuomone, gali ir sumokėti prabangos mokestį.

 

Autogidas.lt informacija