Žiemą, kai tamsusis paros metas užima didžiąją dalį laiko, itin svarbu pasirūpinti savo saugumu. Sutemus pėstieji tiek mieste, tiek užmiestyje tampa beveik nepastebimi. Tačiau vis dar ne visi pėstieji pasirūpina ir segi atšvaitus.

Tik kas penktas asmuo segi atšvaitą tamsiu paros metu, parodė transporto skelbimų portalo Autogidas.lt atliktos apklausos rezultatai. 37 proc. apklausos dalyvių atšvaitų nesegi, nes visur važinėja su automobiliu. Visi kiti randa kitų priežasčių: pamiršta įsisegti, neturi atšvaito ar netiki atšvaito efektyvumu, įsegtas atšvaitas jiems negražiai atrodo ir pan.

Apklausos dalyviai teigia, kad patys pastebi, jog ir dauguma kitų pėsčiųjų nesinešioja atšvaitų (45 proc. respondentų). Vis dėlto situacija gerėja: trečdalis mato vis daugiau atšvaitus tamsiu paros metu seginčių pėsčiųjų, o dar 14 proc. apklausos dalyvių pastebi, kad dauguma pėsčiųjų vaikšto su atšvaitais.

Kelių eismo taisyklių 48 punkte nurodoma, kad pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Nepaisant šio reikalavimo, vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 131 straipsnio 1 dalimi taikoma administracinė atsakomybė: bauda 80–140 litų.

Atšvaitą įsigyti – nesudėtingas darbas, o tai gali apsaugoti pėsčiuosius nuo nelaimės. Autogidas.lt apklausos rezultatai atskleidė, kad tik keli procentai asmenų buvo sunku surasti, kur parduodami atšvaitai. Netgi 60 proc. pirkusiųjų teigia, kad atšvaitų pilna parduotuvėse ar degalinėse, apie 15 proc. apklausos dalyvių patys atšvaitų nepirko, gavo dovanų.

Autogidas.lt informacija