Apie vairuotojus ar skirtingas transporto priemones sklando įvairių mitų. Vienas iš jų – vairuotojai, įpratę prie automobilio su vienokia pavarų dėže, baiminasi sėsti už kitokio automobilio vairo. O gal tai nėra mitas, gal iš tiesų sudėtinga vairuoti kitokį automobilį?

 

Ir automatinė, ir mechaninė pavarų dėžė įveikiama daugumai

 

Dauguma (per 70 proc.) vairuotojų moka vairuoti automobilius ir su mechaninėmis, ir su automatinėmis, penktadalis – tik su mechaninėmis, apie 6 proc. – tik su automatinėmis pavarų dėžėmis, atskleidė transporto portalo Autogidas.lt atliktas tyrimas. Apie dešimtadalis galvoja, kad nekiltų problemų, jei tektų sėsti ir už kitokio automobilio vairo, nors iki šiol yra bandę važiuoti tik su vieno pavarų dėžės tipo automobiliu.

 

Važiavimas su kitokiu automobiliu, nei įprasta, daugumai streso nekelia

 

Didžioji dalis vairuotojų nesibaimina vairuoti automobilio su kitokia nei yra įpratę pavarų dėže – netgi 83 proc. Autogidas.lt respondentų tokie atvejai nekelia neigiamų emocijų, už kitokio automobilio vairo sėsti bijo vos 2 proc

Likusieji jaučia nerimą tik tam tikrais atvejais: didesnė dalis tuomet, kai reikia iš automobilio su mechanine pavarų dėže persėsti prie automobilio su automatine pavarų dėže (7 proc.), mažesnė dalis, atvirkščiai, kai tenka nuo automatinės pavarų dėžės pereiti prie mechaninės (3 proc.).

Dauguma vairuotojų įsitikinę, kad gebėjimas vairuoti automobilį – kaip mokėjimas važiuoti dviračiu: išmokęs vieną kartą, moki tai daryti visą gyvenimą. Nors kai kurie pripažįsta, kad gali reikėti šiek tiek laiko priprasti, jei automobilis su automatine pavarų dėže keičiamas automobiliu su mechanine pavarų dėže.

 

Pirmenybė – mechaninei pavarų dėžei

 

Didžioji dalis vairuotojų teikia pirmenybę automobiliams su mechaninėmis pavarų dėžėmis (63 proc.). Automobiliai su automatinėmis pavarų dėžėmis atrodo patrauklesni penktadaliui vairuotojų. Vos keliolika procentų vairuotojų teigia, kad jiems pavarų dėžės tipas nėra svarbus.

 

Mechaninė pavarų dėžė – būdas patobulinti vairavimo įgūdžius

 

Iš Autogidas.lt tyrimo rezultatų matyti, kad dauguma vairuotojų renkasi automobilius su mechaninėmis pavarų dėžėmis ne tik dėl ekonomiškumo, mažesnių remonto įkainių, bet ir dėl emocinio faktoriaus. Vairuotojams patinka patiems valdyti automobilį, o ne leisti tai daryti automatikai, taip pat teigiama, kad važinėjimas su automobiliu su mechanine pavarų dėže neleidžia prarasti vairavimo įgūdžių, kartais netgi leidžia juos patobulinti. Įžvelgiama privalumų ir dėl to, kad vairuojant automobilį su mechanine pavarų dėže tenka atlikti daugiau veiksmų, taigi yra mažiau monotonijos, taip pat prireikus galima vilkti automobilį, kyla mažiau problemų automobiliui žiemą užklimpus ir pan.

 

Tie, kurie teikia pirmenybę automobiliams su automatinėmis pavarų dėžėmis, kaip didžiausią privalumą įvardija važinėjimą mieste, kai nereikia nuolatos perjunginėti pavarų, taip pat įvertinama, kad galima daugiau laiko skirti eismo ar kelio ženklų stebėjimui, pėstiesiems kelyje ir pan.

 

 

 

Autogidas.lt informacija