Vykstate į darbą ar į namus ir matote, kad kitas vairuotojas važiuoja itin neatsargiai, agresyviai, lenda, nesilaikydamas saugaus atstumo ar netgi bando užkirsti Jums kelią. Pažįstama situacija – tokių atvejų keliuose matyti kasdien. Kaip reaguojate, susiklosčius tokiai situacijai? Nekreipiate dėmesio ar bandote paauklėti nedrausmingą vairuotoją?

Dauguma vairuotojų (vidutiniškai septyni iš dešimties) tokiais atvejais išreiškia savo nepasitenkinimą, rodo transporto skelbimų portalo Autogidas.lt apklausos rezultatai. Kiek daugiau nei 40 proc. respondentų, pastebėję įžūliai vairuojantį asmenį, kuris keltų avarines situacijas, parodytų jam, kad liko nepatenkinti, ar net pasakytų ką nors. Dar dešimtadalis apklausos dalyvių tokį kelių erelį prisivytų ir sukurtų tokią pat situaciją, kokią ką tik padarė kitas vairuotojas. Kiek daugiau nei dešimtadalis prisipažįsta, kad netgi išliptų iš automobilio ir eitų aiškintis.

Šiek tiek daugiau nei trečdalis vairuotojų vis dėlto nereikštų savo nepasitenkinimo. 21 proc. Autogidas.lt respondentų teigia, kad tik paburbėtų savo automobilyje, bet tam vairuotojui nieko nerodytų ar nesakytų, nors ir norėtų – baiminamasi, kas gali po to nutikti, kaip reaguotų agresyviai vairuojantis asmuo. Dar 15 proc. prisipažįsta, kad yra nekonfliktiški ir tiesiog nuvažiuotų savo keliu, saugotųsi, kad neįvyktų eismo įvykis.

Kad ir kaip reaguotų ar nuslėptų savo nepasitenkinimą, beveik visi vairuotojai pripažįsta, kad garsinį automobilio signalą panaudotų visuomet – jei tik kiltų grėsmė įvykti eismo įvykiui, vairuotojai nedvejodama pasinaudotu garsiniu signalu.

Apklausos dalyviai nėra vieningi, kai kalba pakrypsta apie kelių erelių auklėjimą ir reagavimą į jų agresyvų vairavimą. Vieni teigia, kad tokiems vairuotojams nusileisti negalima, būtina reaguoti ir atkreipti dėmesį, kad kiti eismo dalyviai nėra patenkinti dėl tokio vairavimo – galbūt kitų vairuotojų pastabos priverstų tokius vairuotojus susimąstyti. Kiti Autogidas.lt respondentai vis dėlto laikosi liaudiško posakio, kad reikia duoti kvailiui kelią – kiekvienas vairuotojas yra suaugęs žmogus, tad turėtų suvokti, kaip galima ir kaip nerekomenduotina vairuoti.

Autogidas.lt informacija