Vidmantas UŽUSIENIS

Rytų gamintojai pasižymi tuo, kad moka iš pradžių kopijuoti Vakaruose gaminamus automobilius, o po to juos ir aplenkti – dizainu, važiavimo savybėmis. Puikus pavyzdys – japonų „Lexus“, kuris kadaise kopijavo „Mercedes-Benz“. Dabar tik nedaug atsirastų drąsuolių, kurie išdrįstų teigti, kad vokiečių gamintojų automobilis yra vis dar priekyje.

Matyt, įkvėpta savo krašto kolegų pasiekimų, vokiečiams mesti pirštinę nutarė ir Japonijos koncerno „Honda“ sportinių automobilių gamybos padalinys „Acura“. Jos inžinieriai, ilgai stebėję, kaip puikiai atrodo naujasis padidinto pravažumo universalas BMW X6, nutarė sukurti jam konkurentą. Operacija buvo atlikta tyliai – it bažnyčioje. Vos prieš kelias dienas „Honda“ padalynys išplatino pranešimą, kad vos po kelių dienų prasidėsiančiame Niujorko (JAV) autosalone bus pristatytas visiškai naujas „Acura ZDX“.

Kaip atrodys automobilis, japonai irgi nėra linkę atvirauti. „Tai bus unikalus padidinto pravažumo universalas, kuriame, be to, dar puikiai derės kupė ir visureigio savybės“, - tik tiek tebuvo apie automobilio išvaizdą pasakyta kompanijos pranešime spaudai. Dar tvirtinama, kad ZDX modelis nebus panašus nė į vieną iki šiol gamintą „Acura“ modelį. Tačiau kol kas patvirtinti ar paneigti tai sunkiai įmanoma – netgi universalo nuotraukos padarytos taip, kad mašina atrodytų kuo paslaptingesnė.

Iki vakar dienos buvo laikomos paslaptyje ir „Acura ZDX“ techninės charakteristikos. Manoma, kad universalo ratus suks V6 3,7 l benzininė jėgainė, kurios pajėgumas ir sukimo momentas bus atitinkamai 300 AG ir 373 Nm.