Įlipi į automobilį ir negali niekur važiuoti, nes pro automobilio langus pasaulis matyti lyg per rūką? Valyti stiklus iš vidaus – bergždžias reikalas, nes netrukus juos vėl padengia rasa. Gal dėl to kaltas ne tik vėsus oras lauke?

Į langą pučiamas šiltas oras turi labai greitai nudžiovinti nuo jo drėgmę. Jei taip nėra, reikia ieškoti priežasčių kodėl. Kaip tai daryti?

 

1. Patikrinkite, ar kartais netyčia neįjungėte vadinamosios vidaus oro cirkuliacijos. Tuomet ir žmonių iškvepiamas oras didina drėgmės lygį ir nusėda ant langų.

2. Jei orapūtės įjungtos, ventiliatorius veikia, o langai ir toliau rasoja, patikrinkite salono filtro būklę. Apie šį elementą automobilį apžiūrintys mechanikai dažnai pamiršta, ypač jei jis sunkiau pasiekiamas. Jau po kelių mėnesių filtras gali užsikimšti, todėl automobilio vėdinimas nebus veiksmingas ir langai nuolat rasos.

3. Jei statote automobilį lauke, atidarykite variklio dangtį ir patikrinkite, ar nuo medžių krentantys lapai neužkimšo vandens nutekėjimo drenažo angų – dažniausiai jos yra po priekiniu stiklu ir apsaugotos plastikinėmis grotelėmis.

4. Švariai nuvalykite langus iš vidaus. Jei automobilyje rūkoma, ant langų kaupiasi apnašos, prie kurių drėgmė tiesiog limpa.

5. Įjunkite kondicionierių! Daugelio modelių ventiliacinės sistemos sukonstruotos taip, kad tinkamai veikia tik įjungus kondicionierių. Išjungus sistemą langai ir vėl pradeda rasoti.

6. Pažiūrėkite po stiklo valytuvais ir kilimėliais. Jeigu automobilyje drėgna, nes, pavyzdžiui, per pažeistas langų tarpines arba stoglangį į saloną patenka vanduo, gero matomumo nesitikėkite.

 

Įjunkite kondicionierių, pasinaudokite specialiomis priemonėmis

Daugelyje automobilių oro srovės valdymo skydelyje yra žymos, leidžiančios nustatyti rasojančių langų nusausinimo stiprumą, ar net atskiras mygtukas, skirtas kuo greitesniam lango nusausinimui. Priemonės nuo rasojimo padeda esant sunkesnei situacijai, tačiau tai nereiškia, kad nereikia pašalinti langų rasojimo priežasties.

Keičiame salono filtrą

Salono filtras keičiamas ne rečiau kaip kartą per metus, automobiliuose, eksploatuojamuose dulkėtais keliais arba ilgomis trasomis – net dažniau. Deja, mechanikai beveik nuolat apie jį pamiršta, net jei sąskaitoje faktūroje ir įtraukta „salono filtro keitimo“ paslauga.

Laimė, daugumos automobilių modelių salono filtrą galima pakeisti savarankiškai, tam net nereikia jokių ypatingų įrankių. Tereikia turėti įprastą atsuktuvą, o kartais tai galima padaryti net rankomis. Filtrai dažniausiai montuojami po langais (pasiekiami atidarius variklio dangtį ir nuėmus plastikinį dangtį) arba salone po daiktadėže.