Šiuo metu yra išduota netoli pusantro milijono galiojančių vairuotojo pažymėjimų. Taigi, beveik kas antras Lietuvos gyventojas turi šį dokumentą. Na, o gyvenime iškyla įvairiausių klausimų apie jo galiojimą, keitimą internetu ir kitus svarbius dalykus, kuriuos būtina žinoti kiekvienam vairuotojui. Į 5 dažniausiai užduodamus klausimus atsako „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

1. Ką daryti pametus vairuotojo pažymėjimą?

S. Šuminas: Jei pametėte vairuotojo pažymėjimą, pirmiausia apie tai praneškite „Regitrai“ Vairuotojų portale (https://www.eregitra.lt/vepp-web/) arba atvykę į padalinį.

Tai yra labai svarbu, kadangi tokiu būdu užkertamas kelias galimam neteisėtam jo panaudojimui. Pranešus apie praradimo atvejį, mes fiksuojame šią informaciją sistemoje ir dokumentą paskelbiame negaliojančiu.

Papildomai Jums kreiptis nereikia niekur, nes visus duomenis teikiame policijai bei kitoms suinteresuotoms institucijoms. 

Tuomet, žinoma, reikės užsisakyti naują vairuotojo pažymėjimą. Tai galima padaryti paprasčiausiai internetu (https://www.eregitra.lt/vepp-web/) arba atvykus į „Regitros“ padalinį.

Beje, atkreipiu dėmesį, jog, išdavus naują vairuotojo pažymėjimą, senasis, net jei jis ir buvo vėliau surastas, nustoja galioti ir juo naudotis nebegalima.  

2. Grįžau gyventi į Lietuvą. Ar ES valstybėje išduotą pažymėjimą turiu pasikeisti į lietuvišką?

S. Šuminas: To daryti tikrai nebūtina. Europos Sąjungos šalyje išduotas vairuotojo pažymėjimas galios ir Lietuvoje. Tai yra vienas iš priklausymo ES privalumų.

Tad jei turite kažkurios šios valstybės vairuotojo pažymėjimą ir grįžote gyventi į Lietuvą, tikrai patariu neskubėti jo keisti, nes su juo galite drąsiai važinėti ir mūsų šalies keliais. 

Na, o kai jau artės jo galiojimo termino pabaiga, atvykite į „Regitros“ padalinį ir mes pakeisime jį į lietuvišką be jokių papildomų sąlygų.

Kitaip tariant, vairavimo egzaminų iš naujo laikyti nereikės. Atvykus į padalinį, reikės pateikti tik galiojantį asmens dokumentą, medicininę pažymą, jei nebuvo išduota elektroninė, bei keičiamą vairuotojo pažymėjimą.

3. Ar galiu gauti tarptautinį vairuotojo pažymėjimą?

S. Šuminas: Kol kas „Regitra“ neišduoda tarptautinių vairuotojo pažymėjimų, tačiau tai jau – netolima ateitis. Link to jau žengti pirmieji svarbūs žingsniai. Iki šiol Lietuva buvo prisijungusi tik prie Vienos Kelių eismo konvencijos.

Taigi, tos šalys, kurios yra prisijungusios prie kitos – Ženevos – konvencijos, lietuviškų vairuotojo pažymėjimų nebuvo įsipareigojusios pripažinti.

Bet štai visai neseniai ratifikavome pastarąją konvenciją ir pagaliau mūsų vairuotojo pažymėjimai galios ir kitose šalyse. Pavyzdžiui: Tailande ar Japonijoje.

Tačiau tam, kad galėtumėte be jokių trikdžių vairuoti šiose šalyse, papildomai bus reikalingas tarptautinis vairuotojo pažymėjimas. 

Šiuo metu jau ruošiame jo projektą ir labai tikimės, kad savo klientams tarptautinius vairuotojo pažymėjimus galėsime pradėti išduoti jau nuo kitų metų pradžios.

Jei asmuo ruošiasi keliauti į užsienį, tai bus kaip papildomas dokumentas prie nacionalinio vairuotojo pažymėjimo. 

4. Kaip greičiausiai galiu pasikeisti vairuotojo pažymėjimą?

S. Šuminas: Vairuotojo pažymėjimą galima užsisakyti tiesiog internetu su pristatymo į namus paslauga. Daugelis žmonių vis dar nustemba, kad tai galima padaryti neatvykus į „Regitros“ padalinį.

Šiandieninės technologijos leidžia medicininę pažymą gauti el. būdu, o nuotrauką ir parašą perkelti iš Gyventojų registro.  

Tam, kad galėtumėte užsisakyti vairuotojo pažymėjimą, turite turėti ne seniau kaip prieš 5 metus išduotą asmens tapatybės dokumentą.

Na, o, jei keičiate 2 metus galiojantį vairuotojo pažymėjimą, kitaip tariant, klevo lapą, tai sukti galvos visiškai nėra dėl ko – visus Jūsų duomenis mes tikrai turime savo sistemose. 

Labai kviečiu su išsamesne informacija bei kokius tikslius žingsnius reikės atlikti, susipažinti „Regitros“ parengtuose vaizdo klipuose:  

5. Ar pasikeitus pavardei, būtina keisti vairuotojo pažymėjimą?

S. Šuminas: taip, būtina. Jei pasikeitė Jūsų vardas ar pavardė, naują vairuotojo pažymėjimą užsisakykite ne vėliau kaip per vieną mėnesį, jog vėliau nekiltų nesusipratimų. Tai taip pat galite atlikti internetu. 

Šaltinis: http://technologijos.lt