Vos buvo užsiminta apie galimą 0 promilių alkoholio kraujyje normą visiems vairuotojams, dalis šių sukilo ir reiškė nepasitenkinimą, jog po tokio įstatymo įteisinimo nebegalės ne tik prie pietų stalo pasivaišinti taure vyno, bet ir gerti kefyrą ar girą prieš vairuojant. Kiek tiesos tokiuose teiginiuose?

 

Bendro vardiklio, kurį būtų galima pritaikyti visiems žmonėms, nėra – mūsų organizmai skirtingi. Vieni alkoholį skaido greičiau, kiti sveria daugiau ir t.t. Yra sukurta ne viena mobiliajam telefonui skirta programėlė, pagal žmogaus ūgį, svorį bei išgerto alkoholio kiekį skaičiuojanti, kada jis bus visiškai blaivus. Vis tik mokslininkai sutaria, kad skaičiuojant labai apytiksliai, galima laikyti, jog 1 promilė alkoholio iš kraujo visiškai pasišalina per 10 valandų.  

O kiek promilių alkoholio „suteikia“ išgerta taurė vyno ar bokalas alaus? Pietų Europos šalyse taurė alkoholinio gėrimo prie stalo įsivaizduojama kur kas lengviau nei Lietuvoje, tačiau staiga tos vienos taurės pakeičiama kraujo sudėtis parūpo ir tautiečiams.

Kiek buvo atlikta įvairių tyrimų, didžioji dalis žmonių, išgėrusių taurę vyno ar bokalą alaus valgio metu ir praėjus pusvalandžiui sėdę prie vairo, gali tą daryti legaliai – jų kraujyje yra mažiau nei 0,4 promilės alkoholio. Tačiau 0,2 ar mažiau pas daugelį jų dar tyvuliuoja – iki visiško nulio retas organizmas spėja alkoholį išskaidyti per tokį trumpą laiką.

Tad galima būtų daryti išvadą, jog įteisinus 0 promilių ribą visiems vairuotojams, taurės vyno ar bokalo alaus prie pietų ar vakarienės stalo tektų atsisakyti. Išskyrus tuos atvejus, kai vairavimas planuojamas praėjus bent valandai po valgio. Jeigu pasimėgauta dviem taurėmis ar bokalais, prireiks ir dviejų valandų.

Tikėtina, kad įteisinus 0 promilių ribą, ženkliai išaugtų asmeninių alkotesterių pardavimai. „O jeigu?“ klausimas neramintų net ir ryte vairuojantį žmogų, kuris praėjusį vakarą jis degustavo keletą ne pieno skyriuje parduodamų gėrimų. Pasitikrini, 0,00 – vairuoti gali. Jeigu 0,05 – geriau palaukti dar keliasdešimt minučių. Niekas negydo pagirių geriau nei laikas: nei maistas, nei bėgiojimas ar didelis skysčių vartojimas. Jie gali tik šiek tiek pagerinti savijautą.

Vienas didesnių mitų, sklandžiusių jau seniai, tačiau ypatingai išplitusių po kalbų apie 0 promilių – galimas „pripūtimas“ nuo vaistų, giros, saldainių ar burnos skalavimo skysčio. Jeigu alkotesteriu naudosites ką tik prasiskalavę burną ar suvalgę kelis saldainius, jis nulių neparodys, tačiau to daryti juk nereikia. Nuo bet kokio alkoholio turinčio produkto vartojimo iki pūtimo į alkotesterį turi praeiti 15 minučių – tai reglamentuota profesionalių alkotesterių instrukcijose ir to privalo laikytis pareigūnai. Praėjus tam laikui, galite būti ramūs – nuo kelių saldainių, butelio giros ar stiklinės kefyro „nepripūsite“. Nedidelė tikimybė būtų tik tokiu atveju, jei saldainių suvalgytumėte kilogramą, o burnos skalavimo skysčio litrą nurytumėte, o ne išspjautumėte.  

Jeigu pareigūnų alkotesteris parodė, kad jūsų kraujyje cirkuliuoja daugiau nei 0 promilių, o jūs su prietaiso parodymais nesutinkate, tai dar ne pasaulio pabaiga – per valandą galite išsitirti kraują artimiausiame narkologijos centre ar poliklinikoje, taip įrodydami savo tiesą. Arba netiesą.

 

Autogidas.lt