Keleivio sėdynė šalia vairuotojo kūdikiams ir mažiems vaikams pati saugiausia: tai buvo nustatyta ADAC avarinio testo metu.

 

Vaikai važiuoja saugiausiai, kai laikomasi dviejų taisyklių. Važiavimo metu vaikas turi sėdėti specialioje vaikiškoje kėdutėje atsuktas veidu į automobilio saloną, o nugara į priekinį langą ir būtinai turi būti deaktyvuota saugos oro pagalvė.

 

Testavimo metu buvo pastebėta, kad važiuojant 64 km/h greičiu ir atsitikus autoavarijai, neišsiskleidus oro pagalvei nugara į priekinį langą sėdintis vaikas lieka nesužeistas, jei pagalvė išsiskleidžia, vaikas patiria galvos ir kaklo traumas. Tad net ir važiuojant nedideliu greičiu, avarijos metu išsiskleidus saugos oro pagalvei, vaikas gali patirti mirtinų sužeidimų.

 

Didesni vaikai, kurie teisingai sėdi specialioje kėdutėje veidu į priekinį langą, kaklo ir galvos traumas patiria neišsiskleidus oro pagalvei. Jei vaikas sėdi per arti priekio, gali būti sužeistas avarijos metu nulekiančio saugos oro pagalvės dangtelio ir net pačios pagalvės. Gali patirti įvairius kaulų lūžius, nubrozdinimus.

 

Dar didesnius sužeidimus gali patirti vaikas, jei vaiko kojos yra pagalvės išsiskleidimo zonoje. Tokiu atveju stebimas taip vadinamas “lenkto peiliuko” efektas: į pilvą įsiręžia diržas, gali lūžti vaiko šonkauliai. Užtektų nepavojingo įvykio, važiuojant 30 km/h greičiu, kad vaikas patirtų tokius sužalojimus.

 

Prieš sodinant vaiką į automobilį, tėvai privalo laikytis visų automobilio ir vaikiškos kėdutės instrukcijose nurodytų normų: išjungti oro pagalvę, o jei tokios funkcijos nėra, tuomet geriau vaiką sodinti į galinę sėdynę per vidurį. Jei sodinama priekyje ir saugos oro pagalvė yra išjungta, vaikas turi sėdėti nugara į priekinį langą, ne per arti priekinio stiklo.