Vidmantas UŽUSIENIS

Iki šiol Korėjos pramonės milžinui “Samsung” labiau sekėsi gaminti televizorius ar kompiuterius, nei automobilius. Koncernui lengvųjų mašinų “kepimas” ant pasenusių japonų “Nissan” platformų veikiau buvo hobis, nei rimtas verslas. Tačiau laikai keičiasi. Matyt, nutaręs, kad užtenka švaistyti jėgas ir lėšas veltui, “Samsung” prisiviliojo “Renault” iš Prancūzijos, kad tas paskolintų morališkai dar nespėjusią pasenti 2009-ųjų pavyzdžio “Megane” platformą naujam sportiškam sedanui SM3 eMX. Mainais prancūzai pareikalavo, kad naujo internacionalinio automobilio prototipas būtų vadinamas pusiau prancūziškai, pusiau korėjietiškai – “Renault-Samsung”.

Jungtuvės pavyko - šiandien “konceptas” jau demonstruojamos Seule (Pietų Korėja), žinoma, kad jį varys 2 l darbinio tūrio žvalus prancūziškas motoras. Tiesa, kol kas nepranešama, kada “SM3eMX” bus pradėtas gaminti serijiniu būdu. Vis dėlto žadama, kad tuomet, kai serijinis korėjietis pasieks Europą, jis teturės tiktai su Rytuose esančia šalimi susietą pavadinimą – “Samsung Fluence”.

Amerikos turčiams – jokių privilegijų!

Jungtinių Amerikos Valstijų administracija pasekė Europos valstybių Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos pavyzdžiu ir nutarė dalį piliečių kitais metais atleisti nuo federalinių ir vietinių mokesčių, jei jie šiemet nusipirks ne prabangų, kainuojantį ne daugiau kaip 49,5 tūkst. JAV dolerių (maždaug 128,7 tūkst. litų) lengvąjį automobilį. Tiesa, pats pirkėjas irgi turi atitikti tam tikrus kriterijus, kurių pagrindinis – jis negali būti turčius. Užatlantėje tokiais nelaikomi tie, kurių metinės pajamos neviršyja 260 tūkst. JAV dolerių (apie 676 tūkst. litų).Ir nors tai aiškiai pažeidžia konstitucines jų teises, piniguočiai nesiskundžia. Juk kai kurie jų turi prisipirkę ir ant bankroto ribos atsidūrusių automobilių gamyklų akcijų, to dar betrūko, kad dejuoti pradėtų!

Kad tokiomis ir panašiomis priemonėmis stimuliuoti automobilių pramonę yra prasminga, jau įrodė Vokietija. Pradėjusi dalinti naujas mašinas perkantiems piliečiams po 2500 eurų (maždaug 8 600 litų), šios šalies Vyriausybė iškart pajuto skatinimo rezultatus – pastaruoju metu jų pirkimas čia išaugo 30 proc.

Parengė Vidmantas Užusienis