Drįsčiau lažintis, kad tik nedaugelis, skaitančių šį straipsnį ką nors girdėjo apie šiandien (t.y. 06.16) Londono Somerset House‘e pristatytą Riversimple vandeniliu varomą automobilį. Negirdėjot, ar ne? Taigi...
Šis Riversimple ir Horizon Fuel Cell Technologies kūrinys, kol kas neturintis pavadinimo ir įvardijamas tiesiog Riversimple, yra sukurtas Didžiojoje Britanijoje ir finansuojamas Sebastian Piech, Ferdinando Porsche anūko.
Riversimple – tai novatoriškas mažiukas dvivietis miesto automobilis, varomas vandeniliu ir 4 elektriniais varikliais (po vieną ant kiekvieno rato), stabdymo metu naudojantis energijos kaupimo sistemą (regenerative braking), 100km naudojantis vos 0.8l degalų ir visiškai neteršiantis aplinkos.
Keletas didelių automobilių gamintojų jau buvo atlikę tyrimus apie vandenilio panaudojimo automobiliuose galimybes, tačiau tik Honda pagamino savo FCX Clarity modelį, lizingo būdu prieinamą Kalifornijoje. Šis Riversimple prototipas turi gerokai mažesnius kuro elementus (fuel cells) nei Honda modelis, taigi ir vandenilio suvartojimas yra gerokai mažesnis.
Automobilio galia gaunama iš 6kW kuro elementų (tuo tarpu Honda Clarity naudoja 100kW maitinimo sistemą), o pats automobilis gaminamas iš itin lengvų medžiagų. Prototipas yra ne didesnis nei Smart automobilis ir sveria vos 350kg., o maksimalus jo greitis – 80km/h. Su pilnu baku, tai reiškia 1kg vandenilio, automobilis gali nuvažiuoti 390km.
Dar vienas įdomus dalykas apie vandeniliu varomą automobilį tas, kad jis bus parduodamas ne tik kaip prekė, bet ir kaip paslauga – rinkai jis bus pristatytas ir kaip „atviro kodo“ transporto priemonė. Tai reiškia, kad visi gamintojai, įsigiję (nemokamą) licenciją, turės priėjimą prie automobilio brėžinių ir susidomėję galės savąjį automobilį kurti remdamiesi dviejų įmonių (Riversimple ir Horizon) atliktu darbu.
Vandeniliu varomo prototipo išleidimo data dar nėra aiški, nes automobilis vis dar yra vystymo ir tobulinimo būsenoje, tačiau kai jis bus baigtas, Riversimple planuoja vartotojams pasiūlyti jį nuomos būdu už $315 per mėnesį (pardavinėti jo neplanuojama). Nuomos laikotarpis – 20 metų. Į $315 per mėnesį įeis ir kuro kaina. Automobilio eksploatacijos pabaigoje visos medžiagos bus perdirbtos.