Įsivaizduokite: benaršant skelbimų portaluose jūs atrandate savo svajonių automobilį. Gražios nuotraukos, maža rida, kėbulas tvarkingas, o savininkas rašo, kad automobilis neturi trūkumų. Ir dar kaina viliojančiai maža. Skubate greičiau už kitus užsirezervuoti šį aukso veršį, ir nė neapžiūrėjęs automobilio pervedate pardavėjui avansą. Šis dingsta. Nei automobilio, nei pinigų. Ką tokiu atveju daryti?

Kaip kalba sukčiai?

Policija sako, kad surasti galus ir atgauti pinigus įmanoma, bet sukčiai gudrūs ir tai yra nelengvas darbas net su skelbimų portalų teikiama pagalba. Tam pritaria ir „Autogidas.lt“ atstovai. Jie ragina kritiškai vertinti įtartinus skelbimus, kad netektų skaudžiai nusivilti.

Automobilių skelbimų portalo „Autogidas.lt“ atstovai sulaukia klientų skambučių, kurie skundžiasi, kad buvo apgauti. Situacija klasikinė: pirkėjas pamato puikios būklės automobilio skelbimą už žemesnę nei rinkos kainą, susigundo, pardavėjas pirkėją skubina, sako, kad jau ne vienas automobilį norintis pirkti žmogus laukia eilėje, tad norint rezervuoti šį automobilį reikia pervesti avansą. Pervedus avansą pardavėjas dingsta, tampa nepasiekiamas nei telefonu, nei elektroniniu paštu.

Neatgraso net laisvės atėmimas

Policijos komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis sako, kad už tokį sukčiavimą priklausomai nuo tyrimo pobūdžio ir padarytos žalos bei aplinkybių kaltininkui gali būti skirta bauda nuo 90 iki 400 Eur. pagal administracinį nusižengimų kodeksą, arba paskirta baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimas iki 8 metų. Ir nors policijos atstovo teigimu sukčiavimo atvejų parduodamais automobiliais nėra daug, didelės baudos vis tik neatgraso sukčių nuo noro pasipelnyti nelegaliais būdais.

„Kai apgauti žmonės kreipiasi į policiją, mes pateikiame visus duomenis, kuriuos turime apie vartotoją. Tačiau neretai asmuo gali būti susikūręs laikinai veikiantį elektroninio pašto adresą ir nusipirkęs išankstinio apmokėjimo SIM kortelę telefonui, kurią gavęs prašomą avansą, tiesiog išmeta. Tad neretai atsekti sukčius net policijos specialistams nebūna lengva“, - komentavo „Autogidas.lt“ rinkodaros vadovė Indrė Švetkauskienė.

Vietoje to, kad graužtumėtės dėl prarastų pinigų ir kartu su policija ieškotumėte sukčių pėdsakų, paprasčiau būtų tiesiog nepakliūti jiems į nagus. O tai reiškia, kad visus gundančius skelbimus reikėtų peržiūrėti itin atidžiai. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad sukčiavimo atvejai nutinka ne vien su naudotais automobiliais; sukčiai patiklius pirkėjus vilioja puikiai paruoštais ir akį traukiančiais žemės ūkio technikos, sunkiasvorio transporto ir motociklų skelbimais.

„Atrinkti, kuris skelbimas yra netikras tiesiog neįmanoma. Vartotojas užpildo visą skelbimui reikalingą informaciją, sukuria aprašymą, sukelia nuotraukas ir pateikia savo kontaktus“, - pažymėjo automobilių skelbimų portalo „Autogidas.lt“ atstovė.

Kaip nepakliūti sukčiams į nagus?

Automobilių skelbimus talpinančios platformos valdytojai sako, kad pirmiausia įtarimą turėtų sukelti automobilio kaina: niekas gerų transporto priemonių pigiai nepardavinėja. Jeigu rašoma, kad parduodamas daiktas yra be defektų ir kainuoja mažiau nei rinkos kaina, skelbimą reikėtų vertinti atidžiau.

„Dažniausiai sąžiningi pardavėjai neprašo pervesti avanso neapžiūrėjus automobilio, tad jei pardavėjas nesutinka aprodyti automobilio, turėtų kilti abejonių. Taip pat rekomenduojame nepervedinėti avanso nepasirašius sutarties“, - sakė I. Švetkauskienė.

Policijos atstovas pridėjo, kad norint apsisaugoti nuo sukčių prieš mokant bet kokius pinigus pardavėjui verta sužinoti jo rekvizitus.

„Patartina nesiųsti avanso asmenims, kurių nepažįstate. Jeigu pirkėjui nėra galimybės kartu su pardavėju iš karto patikrinti automobilį „Regitroje“, patariame įsitikinti pardavėjo autentiškumu: paprašyti pateikti oficialius pardavėjo duomenis, o jei tai fizinis asmuo – jo asmens dokumentą. Jeigu jau sutinkama mokėti avansą, jį reikėtų mokėti tik tuo atveju, jei pardavėjas, nesvarbu, ar tai įmonė, ar asmuo, žinomas bei rekomenduojamas kitų pirkėjų. Būtina išsaugoti ir pateiktų dokumentų kopiją ir visus įmanomus pardavėjo kontaktinius duomenis, skelbimų apie automobilį ekrano nuotraukas, mat gali pasitaikyti atvejų, kai parduodamas automobilis buvo pavogtas, nesumokėti mokesčiai ar muitai“, - patarimais dalijosi policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Nemokamas sūris – tik pelėkautuose

„Autogidas.lt“ atstovai taip pat rekomenduoja paprašyti pardavėjo pateikti automobilio VIN kodą. Skelbimai su įrašu, kad pamesti rakteliai arba transporto priemonė neturi dokumentų retais atvejais, bet gali reikšti, kad transporto priemonė yra vogta.  

„Paskutiniu metu pasitaiko daugiau sukčiavimo atvejų ir kitose skelbimų kategorijose. Sukčiai „prekiauja“ ir automobilių dalimis. T.y. neva išsiunčia detalę, klientas už ją sumoka, bet dalys taip ir nepasiekia adresato. Tokiu atveju reikėtų pasiteirauti, ar yra galimybė atsiimti prekę vietoje ir kokiu adresu. Jei ne, reikėtų detaliau pasidomėti pardavėju“, - dar kelias sritis, kur gali veikti sukčiai, įvardijo „Autogidas.lt“ rinkodaros atstovė.

Automobilių rinkos specialistai primena, kad nemokamas sūris būna tik pelėkautuose, o gerų automobilių niekas už žemą kainą nepardavinėja, tad pamačius įtartinai gerą pasiūlymą nereikėtų šokti iš laimės ir mokėti pinigų nežinomiems asmenims, tokiu atveju rekomenduojama transporto priemone ir jos pardavėju pasidomėti detaliau.

Šaltinis: https://autogidas.lt/