Ilgaamžis ir rūdijantis – dvi viena kitai prieštaraujančios sąvokos. Deja, būna ir taip, ypač jei kalbama apie keturiomis akimis į mus žvelgiantį E klasės Mercedes (indeksas W210) automobilį.

Paprastai Mercedes automobilių pirkėjai būna labai reiklūs. Tai natūralu, nes gyvenimas rodo, kad jie dažniausiai už automobilį gali mokėti daugiau negu kiti. Kai 2000 metų pabaigoje du vairuotojai, važinėjantys 1995 metų birželio mėnesį pagamintais E klasės Mercedes (W 210) universalais pasiskundė “Auto Bild” skundų skyreliui dėl rūdžių, gamintojui tai buvo labai rimta pastaba.

“Daimler Benz” kompanija nepatenkintiems vairuotojams tuomet pasiūlė kompensaciją ir iškilusi problema buvo greitai išspręsta. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad tai buvo pirmieji artėjančios lavinos požymiai: šalia dviejų atsirado dar 800 skundų apie rūdijančias mašinas. Tuomet Mercedes kėbulų specialistams teko daug paprakaituoti ir ilgai taisyti gamyklinį broką. Šiandien dalis E klasės automobilių (W210) jau atsidūrė sąvartynuose, o kiti iškeliavo į Rytų Europą. Iš viso nuo 1995 iki 2002 metų buvo pagaminta 1 653 437 E klasės Mercedes automobilių. Dauguma šių mašinų be problemų eksploatuojamos iki šiol. Panaršius po automobilių prekybos svetaines, paaiškėja, kad ir dabar yra siūloma pakankamai nemažai nesurūdijusių ir solidžiai atrodančių E klasės Mercedes, į kuriuos išties verta atkreipti dėmesį.

Vairuotojo vieta paprasta ir ergonomiška, visi prietaisai lengvai įskaitomi

Laikui bėgant šio modelio kokybė vis gerėjo ir apie 2000-uosius buvo nė kiek ne prastesnė nei pirmtako – W124 modelio. Beje, pastarasis iki pat jo gamybos pabaigos nesugebėjo išsigydyti vienos rimtos ligos – per greitai susidėvinčios vairo sistemos. W210 modelyje buvo panaudotas kitoks – tikslesnis ir tvirtesnis dantratinis vairo mechanizmas. Pagerėjo ir E klasės Mercedes važiuoklė, o pačiame automobilyje atsirado daugiau vietos. Su būdingais šio modelio trūkumais galima susipažinti skyrelyje “Tai nervina”.

Kita vertus, minėti gedimai visai neatbaidė šio E klasės modelio pirkėjų, juolab, kad kai kurių kitų automobilių bėdos būna kur kas rimtesnės. Tuo galima paaiškinti ir labai nemažas bei nestipriai svyruojančias šio naudoto automobilio kainas. Po kompromituojančios informacijos apie rūdis, ekspertai laukė, kad šio modelio vertė gerokai daugiau sumažės. Tačiau 17 tūkst. litų už 13 metų modelį universalo kėbulu – labai nemenka suma. Net jei tai ir mersedesas..

Bandomasis važiavimas

Mūsų testuotas automobilis visai neatrodo lyg parudavęs lapas rudenį, t.y. jis visai nesurūdijęs. Jo tamsiai žalia metalizuota spalva spindi tarsi mašina būtų ką tik iš salono, nors iš ten ji išriedėjo jau beveik prieš trylika metų. Šio E 320 modelio su V6 motoru (224 AG) skaitmeninis odometras rodo per 160 tūkst. km ridą, tačiau automobilis visai neatrodo pavargęs.

Mūsų bandomasis važiavimas. Įspūdis toks, lyg važiuotumei visai nauju automobiliu. Standi važiuoklė, tyliai veikiantis variklis: visa tai sudaro naujos kokybiškos mašinos įspūdį. Pakeistas dantytasis diržas, nauji eksploataciniai skysčiai bei alyva – šis automobilis visuomet buvo tinkamai prižiūrimas. Pirštinių dėtuvėje randame storą aplanką, kuriame Mercedes techninės priežiūros knygelė, išmarginta įrašais su antspaudais apie atliktus patikrinimus. Iš pirmo žvilgsnio rūdžių nematyti. Ne paslaptis, kad prieš parduodant jos galėjo būti apdairiai pašalintos. Tačiau viskas paaiškėja, automobilį pakėlus, be to, naujai nudažytos durelės nepaslėpė rūdžių, kurios išlindo durelių apačios kraštuose.
Mūsų įvertinimas – neblogas variantas. 17 tūkst. litų – tai kaina, atitinkanti šios mašinos vertę, juolab kad dugnas, spyruoklės bei variklio laikikliai nėra itin užpulti rūdžių. Tačiau smarkiai parūdijusios priekinės durelės bei salono grindys prašyte prašosi, kad kas nors pasidarbuotų ir kuo greičiau išpurkštų šias vietas antikorozine danga. Tada šis universalas drąsiai galėtų važinėti dar kelerius metus. Tvarkingai užpildyta serviso knygelė sako, kad savininkas, kuris, beje, buvo vienintelis, automobilį gerai prižiūrėjo.

Iš automatinės greičių dėžė gali nutekėti alyva, dėl to gali kilti rimtų problemų – remontas kainuos ypač brangiai. Per anksti susidėvi ir kardaninio veleno detalės

Tai nervina

KOROZIJA – DIDŽIAUSIA PROBLEMA, tačiau ji išsprendžiama. Rūdys visada išlenda tose pačiose vietose, pvz., po guminėmis durelių langų rėmų tarpinėmis bei ties atidarymo rankenėle ir aplink bagažinės dangčio spynelę. Jei rūdija išvardintose vietose, būtinai žvilgtelkite po automobiliu – apačia irgi gali rūdyti. Patikrinti verta ir variklio laikiklius bei spyruokles. Pastarosios, kaip dažnai pasitaikydavo prieš tai gamintame W124 modelyje, linkusios nutrūkti – tokiu atveju automobilis nukristų ant “pilvo”. O jei tai atsitiks važiuojant, rimtos avarijos nepavyks išvengti. Kitos Mercedes silpnosios vietos: lūžinėjantys stoglangio (jei jis yra) mechanizmai, gendantys durelių laikikliai, iki 1997 m. balandžio mėn. pagamintuose modeliuose lūžtančios užvedimo spynelės ir netvirti rakteliai. Jei važinėjama sportiniu stiliumi, per anksti susidėvi pakaba. Dažnai išklimba universalų bagažinės dangtis. Apie variklius beveik nėra ką blogo pasakyti, tik reikia paminėti, kad gali pradėti streikuoti dyzelių purkštukai, ypač jei važinėjama labai dideliais greičiais. Tačiau taip nutinka tik pasiekus tokį didelį greitį, koks kitiems automobiliams neįkandamas.

Išvada

Mercedes automobiliai apskritai neturi rūdyti. Tačiau E klasės W210 modelis būtent ir kentėjo dėl šios problemos. Kiek tokių automobilių surūdijo, tiksliai nežinoma. Kalbama, kad jų buvo vos ne trečdalis. Naudotų automobilių rinkoje gali pasirodyti ir labai “švariai” atrodančių E klasės Mercedes, todėl juos būtina nuodugniai tikrinti, nes rūdys dažniausiai būna paslėptos. Kitomis ligomis, išskyrus “rudąjį marą”, šie patikimi automobiliai beveik neserga. Todėl E klasės Mercedes pelnytai laikomas vienu solidžiausių šios markės modelių.

Liūdnas žvilgsnis. Suskilinėję stiklai ir nešviečiantys reflektoriai jau po 13 metų. Dar blogiau, jei į žibintus prasiskverbė drėgmė

Neklusnus vairas. Galinės pakabos lankstai (vadinamieji šarnyrai) ir priekinės ašies skersinės svirties įvorės – tai greitai susidėvinčios detalės; gale dažnai sutrūkinėja ir vedančiosios ašies gumos

Privalumai

Patikimas modelis
Gana retai genda

Trūkumai

Gali smarkiai rūdyti
Brangus aptarnavimas ir remontas

Rūdys apniko visą apačią. Durelės jau vieną kartą buvo perdažytos, tačiau ne itin gerai. Ant visų keturių durelių apatinių kraštų vėl matyti rūdys

Techniniai Mercedes E 320 CDI (1997 m.) duomenys

Variklis 6 cilindrų
Variklio darbinis tūris (cm3) 3199
Variklio galia (AG esant aps./min.) 224/5600
Maks. sukimo momentas (Nm esant aps./min.) 315/3000
Pavarų dėžė 5/autom.
Maks. greitis (km/h) 238
Įsibėgėjimas (s) 0–100 km/h 7,1
Degalų bako talpa (l) 70
Bagažinės talpa (l) min.–maks. 600–1975
Automobilio masė (kg) 1600
Vidutinės degalų sąnaudos (l/100 km) 10,3
Kaina (Lt) 17 000

E klasės Mercedes atsarginių detalių kainos

Detalė Kaina (Lt)
Priekiniai žibintai (vnt.) 1234 Lt
Galiniai žibintai (vnt.) 875 Lt
Priekinių stabdžių diskai (vnt.) 920 Lt
Galinių stabdžių diskai (vnt.) 780 Lt
Priekinių stabdžių trinkelės (kompl.) 456 Lt
Galinių stabdžių trinkelės (kompl.) 346 Lt
Priekiniai amortizatoriai (vnt.) 604 Lt