Atsakingai planuojantys šeimos finansus stengiasi apsvarstyti visas alternatyvas, ypatingai, įsigyjant didesnį, kelių tūkstančių eurų vertės ar daugiau, pirkinį. Automobilio pirkimo atveju pasirinkimų būna bent keletas, tarp labiausiai keliančių diskusijų – pirkti transporto priemonę lizingu ar imti paskolą. Daugelis tarp šių pasirinkimų deda lygybės ženklą, tačiau, pasak ekspertės, to daryti nederėtų, nes tai visiškai skirtingos finansavimo priemonės.

Šiais metais atlikta visuomenės nuomonės tyrimų agentūros „Baltijos tyrimai“ šalies gyventojų apklausa parodė, kad daugiau kaip pusė – 57 proc., ketinančių šiais metais įsigyti automobilį tam panaudos savo santaupas. Tuo tarpu likusi dalis, kuriems dar reikia pasitaupyti iki tokio pirkinio, svarsto skolintis trūkstamą pinigų sumą iš giminių, draugų, taip pat pasinaudoti lizingo, kredito unijų ar vartojimo kreditų bendrovių paslaugomis.

Kaip pastebi finansų ekspertė, bendrovės „Credit Service“, valdančios vartojimo kreditų prekės ženklą „Vivus.lt“, direktorė Giedrė Štuopė, daugiausia klausimų klientams kyla dėl įsipareigojimų perkant automobilį lizingu ar imant paskolą.

„Abu pasirinkimai skamba gana panašiai, todėl žmonės turi klaidingą suvokimą, kas yra lizingas ir kas – paskola. Reikia suprasti, kad abiem atvejais yra prisiimami finansiniai įsipareigojimai. Pavyzdžiui, lizingo atveju žmogus gali prarasti ne tik jau sumokėtas įmokas, bet ir teises į finansuojamą turtą, kaip antai automobilį“, – sako finansų ekspertė.

Visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, kad didžiausia dalis – 50 proc., iš ketinančių šiemet pirkti automobilį jo įsigijimui ketina skirti nuo 2000 iki 5000 eurų. Už tokią sumą pirkti lizingu gali ir nepavykti, nes minimalūs rėžiai yra gana aukšti. Tad ši paslauga labiau orientuota planuojantiems įsigyti naują, didesnės vertės automobilį. Tuo tarpu jei asmuo nusprendė įsigyti naudotą, pigesnį automobilį, kuriam ateityje gali prireikti dar ir remonto ar naujų padangų, ekspertų patarimu, verčiau rinktis paskolą, nes finansuojama suma neturi griežtų apribojimų.

G. Štuopė atkreipia dėmesį, kad įsigyjant automobilį lizingu, visa jo suma pervedama pardavėjui, o jei imama paskola – tiesiog pirkėjui.

„Pastaroji aplinkybė yra labai svarbi, nes pasirašius paskolos sutartį, pinigai pervedami tiesiogiai automobilio pirkėjui, o štai sudarant finansinio lizingo sutartį įsijungia tam tikri „saugikliai“. Yra numatytos tokios rizikos valdymo priemonės kaip automobilio įkeitimas lizingo bendrovei ir apdraudimas KASKO draudimu. Dėl šių priežasčių tapti automobilio savininku gali tekti ir palaukti, kol bus išmokėta visa pasiskolinta suma ir įvykdyti visi įsipareigojimai, kurių nėra imant vartojimo kreditą“, – sako ekspertė.

Tiek lizingas, tiek paskola automobiliui turi savų privalumų ir trūkumų, todėl svarbu pasirinkti tokią paslaugą, kuri geriausiai tenkintų kiekvieno asmeninius poreikius.

„Baltijos tyrimų“ gyventojų apklausa vykdyta 117-oje atrankos taškų, apklausta 1030 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų.

Autogidas.lt automobilių skelbimai nuo 5000 eur: https://bit.ly/3gm0WdG