Daugiau kaip pusė (56 proc.) vairuotojų nedvejoja, kad transporto priemonės bet kuriuo paros metu ir esant bet kokiam orui turi būti naudojamos su įjungtomis šviesomis, rodo autotransporto skelbimų portalo Autogidas.lt atliktos vairuotojų apklausos rezultatai. Be įjungtų šviesų važiuojantis automobilis gali suklaidinti, iš tolo atrodo, kad jis ne juda, o stovi vietoje. Įjungus šviesas, transporto priemonės pasidaro pastebimesnės.

 

Šie respondentai taip pat atkerta tiems, kurie teigia, kad šviesų įjungimas tik reikalauja papildomų sąnaudų: pasak vairuotojų, šviesų degimas kainuoja minimaliai, o sutaupyti galima kitais būdais.

 

Trečdalis vairuotojų mano priešingai – šviesiu paros metu įjungtos transporto priemonės šviesos nereikalingos, tai tik energijos švaistymas. Jų nuomone, ne šviesos turi vairuotojui parodyti, kad netoliese važiuoja kitas eismo dalyvis, kiekvienas vairuojantis asmuo turi stebėti aplinką ir matyti, ar aplink automobiliai stovi, važiuoja, rikiuojasi ar kt.

 

Likęs dešimtadalis Autogidas.lt apklausos dalyvių mano, kad šviesiu paros metu įjungtos šviesos reikalingos tik tam tikrais atvejais ir kad jų naudojimas galėtų būti apibrėžtas tam tikromis taisyklėmis. Siūloma turėti galimybę jungti šviesas tik lyjant lietui, esant rūkui, o saulėtą dieną važinėti šviesas išjungus, arba atsižvelgti, koks vairuotojo stažas, turėtų eismo įvykių skaičius ir pan. – tuomet dieną šviesas reikėtų įjungti tik tiems, kurie dar neįgudę arba prasižengę vairuotojai.

 

Tačiau respondentai, kurie pateikia siūlymų, kaip išskirti šviesų įjungimo dieną taisykles, vis dėlto baiminasi, kad tokių taisyklių laikytųsi ne visi. Apklausos dalyvių nuomone, vienas vairuotojas šviesas sąžiningai įsijungtų, o kitas galbūt delstų tai daryti, motyvuodamas, kad jam dar netamsu, aplinka puikiai matosi ir pan. Todėl ši dalis vairuotojų pripažįsta, kad logiškos taisyklės būtų gerai, bet jos tiktų tik tuo atveju, jei jų sąžiningai visi laikytųsi.

 

Autogidas.lt informacija