Ar prisimenate, kaip jautėtės, kai laikėte teorijos arba praktinį vairavimo egzaminą? Baiminotės ar jautėtės užtikrinti? O galbūt dar tik planuojate laikyti ir nežinote, kaip viskas vyks? Transporto portalo Autogidas.lt atliktas tyrimas atskleidė, kad vairuotojai labiau bijo vairavimo egzamino ir jį iš pirmo karto išlaiko rečiau nei teorijos egzaminą.

 

Portalo Autogidas.lt apklausoje dalyvavo 500 asmenų. Daugiau kaip pusė iš jų (52 proc.), paprašyti prisiminti, kokių emocijų kėlė teorijos egzaminas, prisimena, kad teorija buvo jų stiprioji pusė ir kad laikydami teorijos egzaminą jie jautėsi užtikrinti. Vis dėlto beveik pusė teorijos egzamino baiminosi.

 

Ruošdamiesi laikyti teorijos egzaminą, dauguma (44 proc.) mokėsi vairavimo mokykloje, ieškojo nemokamos programos internete arba sprendė mokamus testus internete (po 23 proc. respondentų), likusieji sprendė testus įsigytose knygelėse.

 

Teorinę egzamino dalį iš pirmo karto sakosi išlaikę 79 proc. Autogidas.lt apklausos dalyvių, dar 13 proc. prisipažino, kad išlaikė iš antro karto, 6 proc. – iš trečio, likusieji – daugiau nei iš trečio karto.

 

Apklausos rezultatai atskleidė, kad praktinę egzamino dalį iš pirmo karto išlaikė mažiau laikusiųjų – 57 proc. Autogidas.lt apklausoje dalyvavusiųjų. Apie 21 proc. išlaikė iš antro karto, 13 proc. – iš trečio, beveik dešimtadalis vairavimo egzaminą laikė daugiau nei tris kartus.

 

Didžioji dalis vairuotojų prisimena, kad praktinę vairavimo egzamino dalis jiems kėlė stresą, nors vairuoti jie ir mokėjo (66 proc.), o 11 proc. pripažįsta, kad bijojo ir niekaip negalėjo nusiraminti. Daugiau kaip penktadalis vairuotojų sako, kad vairuoti nesibaimino, nes vairuoti jau seniai mokėjo ir jautėsi užtikrinti (23 proc.).

 

VĮ „Regitra“ duomenys rodo, kad B kategorijos vairavimo praktikos egzaminą pernai pirmuoju bandymu išlaikė 40,34 proc. jį laikiusių asmenų.

 

Vairuotojai, paklausti, ar, jų nuomone, vairavimo egzaminas turėtų vykti kaip nors kitaip, mano, kad šiuo metu egzaminai vyksta tinkamai. Kai kurie sako, kad būtų geriau, jei egzaminą būtų galima laikyti su savo transporto priemone ar būtent su tokia, su kuria ir teko mokytis vairuoti, taip pat manoma, kad reikėtų atsižvelgti į eismo sąlygas, galbūt neleisti laikyti praktinės egzamino dalies pasnigus ir pan.

 

Autogidas.lt informacija