Bėgant laikui, keičiantis mados tendencijoms ar žmonių požiūriui, automobilių paklausa nė kiek nemažėja – šios transporto priemonės domina daugumą, net ir tuos, kurie dar neturi vairuotojo pažymėjimų ir gali tik domėtis, žiūrėti, bet ne išbandyti ir vairuoti. Atsižvelgdami į tai, kad daugumai įdomios automobilių pasiūlos, kainų, naujų modelių tendencijos, paruošėme portalo Autogidas.lt automobilių rinkos 2012–aisiais apžvalgą.

Daug dėmesio skiriame pristatyti naudotų ir naujų automobilių pasiūlą, kuriai pernai nemažai įtakos turėjo ir įstatymų bei situacijos pokyčiai kaimynynėse šalyse, ir įvairūs ekonomikos veiksniai Lietuvoje.

Remdamiesi oficialiais šaltiniais, pateikiame informacijos, kokių pokyčių pernai būta, registruojant automobilius, kokio senumo ir kokiais konkrečiais modeliais patys pirkėjai labiausiai domėjosi. Šiuo požiūriu netikėtumų nėra – kaip ir kasmet, daugiausia dėmesio 2012 m. pirkėjai skyrė vokiškiems automobiliams.
Daugiau pokyčių buvo naujų automobilių rinkoje – anksčiau populiariausias ir paklausiausias „Nissan Qashqai“ buvo nustumtas į trečiąją vietą. Kas užkopė į pirmąsias dvi, skaitykite 5–ame psl. Rinkos situaciją geriausiai gali pakomentuoti specialistai, tad pateikiame jų pastebėjimų bei prognozių – apie tai skaitykite 4–ame psl.

Šioje apžvalgoje įvedame naują tradiciją – „Įdomių faktų" skyrelį. Ar norėtumėte sužinoti, kiek vidutiniškai kilometrų per metus nuvažiuoja europietis? O gal įdomu, kaip skiriasi vidutinis automobilio amžius Europoje ir Lietuvoje? Atsakymus rasite 8–ame psl.

Apžvalgos pabaigoje dalijamės informacija apie tai, ką patys automobilių naudotojai ar ieškantieji mano vienu ar kitu klausimu. Pavyzdžiui, paklausėme portalo Autogidas.lt lankytojų, koks automobilis jiems priimtiniausias, ar norėtų pirkti transporto priemonę išsimokėtinai, kokie pagrindiniai kriterijai, renkantis automobilį. Nuo 9–o apžvalgos psl. galite patikrinti, ar Jūsų požiūris sutampa su daugumos nuomone.

Apžvalgos informacija parengta, remiantis VĮ „Regitra" (toliau – Regitra), LR Susisiekimo ministerijos statistika, transporto portalo Autogidas.lt skelbimų statistika ir Autogidas.lt atliktų vairuotojų bei automobilių pirkėjų apklausų rezultatais.

 

Skaityti apžvalgą - spausti čia